Thursday, September 16, 2010

Persiapan tuk menyambut Syawal ;>

Today is 30th Ramadhan 1431H....

Pagi2... afif tomei smpei kat umah dan dibawa msk ke bilik aku oleh mama... dlm hati "adoyai!! baru mahu tido lame sket" tp.. sbb aku anak y baek, aku lyn jugak le si kecik itu... (cis! selama ni mak ko kejut ko bgn.. bkn men liat ko nak bgn eak?)

Around pkl 9am, kami ke pasar tani mencari ketupat y dah siap dianyam... Tp, dukacitanye dah hbs... Ayat ibu tercinta " Tu le.. mama dah srh ko bgn awal pastu g pasar... tgk! ni dah hbs... mane nak cr... dah le ko y nak" Uwaa!!! menusuk kalbu... ayat aku plak " Xpe le... dah xde rezeki" (sila bace dgn tone sedih). Maka kami pun bergerak ke pandamaran. Si kecik tu bile msk je umah nenek aku tu trs diam je n wat muke sedih... Bile pak long aku pegang die, terus die meraung smbil memandang aku dgn muke kesian die. Alahai!! anak buah aku sorg ni... terpakse le ummi die pujuk... (keke... mak aku bhskan aku ummi kat si afif tu... mak kandung nye merangkap adek ipar aku dipgl ibu... akak aku plak mummy). Operas mencari daun ketupat diteruskan tapi xberjaye juge. Pkl 10am kami bergerak balik ke Andalas. Si kecik tu dah selmat titon kat pangkuan mak aku (amboi! xhengat ko tido ye! siap hisap jari lagi...).

Kemudian... yes! saat ni y i tunggu2 ok?
Aku bergerak ke JJ BBT. Mission? Huhu... mencari shawl tuk baju raya n contact lens. Amik ko! Camne aku blh terbeli lens kaler ni?? Konon... nak bergaya le ko di pagi raye ye cik ied oii? Pencarian shawl diteruskan dan berjaye... Huhu! akak suke! Tiba-tiba, aku mendapat satu call
                " Angah, g  beli beras pulut... mama nak buat pulut kacang. akak ko nak mkn"
So, terpakse le pegi turun ke ground flour, membeli brg2 runcit seperti mak2... hehe... sory mom! Sekali lagi! Tiba-tiba, aku ternampak di gantungan.... benda empat segi berkaler hijau n berkotak... hati sdh excited!! Cube korg teka aku nmpk ape?? Hehe,,, pencarian y di cari... xdisangka jumpa di Jaya jusco... Jaya Jusco ok!!! Haha... hati terus gembira! Tanpa buang mase terus aku pilih dan ambik.... Dan ape y aku beli di situ ialah ketupat anyam dan juge Mix Brownies Pack (konon2... ko mahu wat le bile blk nnt... haram!! berangan!!).

Sampai di rumah (slps kene pergi ke pandamaran tuk kali ke dua cos mama terlupe ambil periuk besar), aku terlihat Haji Yahya sedang menganyam ketupat (Haji Yahya itu bapak aku...itu gelaran fav kami ;>). Haha... Berdasarkan statistik tahun lepas dan tahun lepas selepaas tahun lepas, penganyam ketupat plg berjaya di pegang oleh bapa aku (hup! hup! horeyyyy!!!!),. Serius! aku, akak aku n mak aku xpandei nganyam ketupat. Maka, tahun ni kitorg dpt mkn ketupat dgn lagi byk. (Cik Hidayah! Please control your emotion... u suppose to control *strictly* your eating behaviour).  Tapi, kasihan pd mak aku cos terpakse melambatkan proses memasak cos kene tunggu ketupat2 tu sume. Aku plak... terus msk bilik n mendemokan shawl y br aku beli.... Idea pemakaian di ciplak dr Stylecovered by Hana Tajima (thanks to her for the video).Cume aku alter sket style die dgn melabuhkan bhgn depan tudung (to cover the chest).

Xtivity malam hari adalah kemas, kemas n kemas umah (actually dr siang cume mlm lg bergerak aktif). Cover kusyen sofa and bantal2 di depan tv sume aku tukar y bersih. Check condition kat living room.... ok everything clean n clear (~~^__^)~~. Then ke dapur tolong basuh pinggan n potong2 bawang. Around 1am, everything is ready except for Tempe Lemak Goreng. By tomorrow morning, my mama will continue cooking.

Tapi, dalam banyak2 mende n perkara y terjadi.... i was expected something to happen. After the magrhib azan, during breaking the fast... my mama is crying when hearing the takbir... It happend every year but this time i've tried to control my emotion not to cry too ( i will cry whenever i saw my mama crying...). I didn't cry but the tear is still in my heart. When i asked my mom why is she crying, her answer makes me numb.
    " Mane le tahu lepas ni kite dah xjumpe ramadhan lagi lepas ni. Lagipun, umur2 cam mama ni pk byk
      mende. Mak ayah dah xde. Waktu ni le roh2 kembali ke tmpt asal. Terpikir kan atuk nenek ko, amal
      ibadat dah le xbyk.... kasihan dorang"
Aduh! Sungguh menusuk ke kalbu. Aku tdk terpikir sampei begitu sekali. Mungkin sebab org y aku sayang masih ade kat depan mata. Aku ni masih byk kekurangan. Masih banyak hole2 kosong pade keimanan. Y tidak mungkin terisi ngan electron2 y mengalir bile terjadinye transistor doping.

Aku perlu lbh byk belajar untuk menghadapi saat itu.


۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)