Monday, December 31, 2012

blood type personality....

Salam....

Mari kite lupakan perkara y mendatangkan kegusaran, kemarahan, kekecewaan dan kesedihan sepanjang minggu terakhir bekerja di Dec 2012....
Kesilapan harus ditebus...
Ayat seperti "During top management evaluation in all division, you are one of top list that have a very good work performance... but because of your attendance... we can't do anything and have to put you on the bottom"
Wat ever... bla bla... untung le org y mmg ade good attendance tp kerje gitu2 or else mmg xde contribution dpt evaluation lg bgs dr aku...
Mmg begini le bekerja di kilang y merasakan attendace adlh perkara y plg penting dlm meningkatkan profit company...
Dari mereka y dtg lmbt atas sebab tertentu tp berusaha siapkan kerja samada pulang lewat atau datang kerja awal dr biasa...
Kita tolak tepi ini semua... yang penting mudah2an hsl titik peluhku bekerja menghasilkan rezeki2 y halal n tidak mendatangkan kesusahan pd y lain...

Ok....
Today is already 31/12/12....
Hampir berakhir tahun 2012 y byk mendtgkan emosi pd diri saya...
Bersyukur masih bernafas...

Sambil2 membelek HTC evo... saya terpanggil2 untuk mencari2 komik blood type di fb...
Type A... that is my type...
And it is quite similar to my self... the personality trait...
Isu ni blood type selalu menjadi topik perbualan member2 di tmpt kerja bila comes to decision making, ke'clumsy'an, masalah ingatan dan juge perfectionist...
((haha...saya di label dgn 'kecerewetan' maximum... don't blame me... it is my nature... kalu x, xkan le kartun character A tu wat garis lurus gune pembaris kat dinding tuk gantung frame))
Which... mmg saya ukur ngan pembaris jika mahu gantung frame, board or watever di dinding... kronik!!!
Type A terkenal ngan org y mementingkan disiplin n xkan langgar undang2... n that's why japanese itu sgt mengikut peraturan...
But, i'm not that type of person... saya lebih kpd memberontak jika saya rs tdk berpuas hati dengan sesuatu...

Ok... i did a quiz for the personality trait from quibblo website...
Just eager to know which one is my tpe...
And the result -> never changed... i'm still type A...

Saya ade nak komen sket psl result saya... meh kite tgk:

Innovative :
xde le innovative sgt... tp rsnye msh blh nak kuarkan idea2 baru

Creative :
art? music?
ok... saya pernah jatuh cinta dgn melukis ms di sekolah menengah dulu...
tdk le berjiwa seni sangat...
tp kawan2 agak terkejut bile jumpe sketch book saya.. most of my drawing... is nature...

Perfectionist :
depends on what thing... tp need to admit mmg saya cerewet

Good listener :
i can be a good listener... sharing is caring...

Determine :
yup! if i want to do something... i will try my best to make it success...
even it will fail thousand times...

Sensitive but no sensitive :
maksud die... dr luar nmpk ok cool tp hakikatnye pelbagai emosi dok ditahan2 dlm hati...
 tp bile xtertanggung akan diluahkan juge...
 btl le tu...
((saya lbh mudah menunjukkan kemarahan saya... tp sedaya upaya tersenyum or simpan perasaan saat saya rasa kecewa...))
wlpun ketika itu air mata dah bergenang tp saya akan thn diri dr menangis..

Details is important :
err... xsure y camne... tp sometimes..
saya akan jd seorg y sgt2 details especially bile bekerja...

Deeply thought for future :
adekah saya begitu?
masa saya berumur 18thn... saya dah fikirkan ape y ptt saya buat and ade tuk 10thn akan dtg... saya rs sgt2 penting tuk plan future kite not for  2 3 years ahead.. but 10 years ahead...
just for me to have back-up plan...

Logical thinking :
type a usually make decision based on logical thinking especially for technical decision...
same goes to me...
maybe i'm not too logical thinking person...
tp saya akan cube kaitkan keadaan ngan logik akal tuk find a solution...

Do list :
yup... i will do the list for the things i want...
or prepare a list for my things when i want to go for travel or business trips.. do list for my shopping list...
Tapi.. ade tapi di sini...
the type a, when do the shopping list, will follow the list exactly...
tp saya tidak!! mesti ade terbeli sesuatu y tdk termasuk dlm list
((this is my major big problem!!! hbs duit tau!!!))

Wake up early :
nope!! it is depends on the necessary condition or tahap kerajinan...
selalunye bile kena bgn awal mmg cam zombie le cik hidayah
jadi, xtepat statement type a ni ngan myself...

Slow making decision :
type a dikatakan org y plg lmbt decide keputusan n menyebabkan org lain ternnt2...
which it is not true!!!!!
i'm the one who making decision...
either in the family or in the group of frenz...
baju pelamin tema akak saya kawen, saya diberikan kepercayaan tuk wat keputusan...
pegi travel pun saya gak y decide bile, mana, hotel pe, berapa hari...
bile kuar mkn ngan kawan2 pun saya gak y kena decide kat mana..
((sgt meletihkan ok... bile tny nak mkn mana "xtahu le.. ntah le... ko rs mkn pe best?" or plg stress "ko pk"))
reason bila saya tny kengkwn "sbb dlm ramai2 ko y plg cerewet.. so ko decide nak mkn pe" ((err... saya kalu isu mkn xde masalah... ok je mana2 asal halal))

Apa2 pun... please don't be like any japanese or korean who judge people based on the blood type...
The personality of person itu adalah dipengaruhi oleh cara2 didikan ibu bapa, persekitaran, culture, agama, dan diri sendiri...



*~ ᓰᙓᕍ@ᖺᓮᕍᗩᎩᗩᖺ ~* 
 (。◕‿◕。)

Thursday, December 20, 2012

jatuh tersungkur akhirnya (@__@!!

Salam.....

Ahhhh... ((sila baca dgn nada y lembut ;p))  ̃๏̯̃๏
Saya...
Yang konon2nya.... tidak mudah mengaku kalah...
Akhirnya jatuh tersungkur...
Mengakui kesilapan sendri membawa padah....

Sangat2 kecewa...
18/12/12 berlalu begitu sahaja tanpa ke um...
Tapi saya ke imigresen menyelesaikan urusan passport dan terus ke kilang...
Ahhh! Thesis saya xdpt disiapkan...
Ahh! Supervisor saya... she adviced me to present my research project on the next sem...
Due to... i haven't finish the result n i can't digged the idea for literature review from my-so-called-head-brain...
Arhh....
Satu hari isnin saya termenung... termenung dan termenung...
Duduk di depan laptop, di depan tv y terpasang, di living room...
Saya hny membelek laptop kemudian menjawab call dr kilang...
Kemudian hanya... termenung... baring... tido... bangun... termenung...
Dah petang br perasan saya langsung xminum air selepas saya mengcombinekan breakfast+lunch saya... ((kena mengena ke ngan minum air?? of course le, air penting kot!!))
Kemudian... memujuk2 hati... setelah dipujuk rakan2 y rapat...
Xpe le... habis bln jan ke.. habis bln jun ke.. still grad on october gak...
So... ((bangkit ied! bangkit ied!)) jangan bersedih berstress...
Sila lah kembali menyambung thesis itu sedikit demi sedikit...
((ok le... at least kat jepun nnt xde le sakit kpl pk sempat ke x nak revise final report bile blk dr jepun feb nnt...)) --> mcm tunggang langgang je ayat ni hehe
Maka... blh le saya angkut novel2 y dah lama dibeli tp xsempat dibaca ke sana nnt...
Hehe... kalu rajin nanti.. blh le saya summarizekan novel2 tu n post ka cni ;>
((Mode kecewa bersedih telah bertukar kepada kegembiraan kemerdekaan sementara waktu))

Maka... meh saya tunjukkan kegembiraan saya hari ni...
Huhu... seronok saya bercuti makan2 di 'street cafe'
((sebenarnye terbgn lmbt td... almaklum le parent pegi perak.. hehe ni gara2 dah terbese bercuti berjaga mlm.. tido lmbt.. sampei saya terlupa y saya kena keje... adeh!!))
Dah lambat... maka bercuti le saya... ((seb bek my boss baik... cuti le... asal keja siap hidayah))
And dina... y kepingin makan bulgogi tlh mengajak saya mkn di sini...
2nd time have been here... tp selalu mkn street cafe ni di sunway pyramid...
And the owner.. sangat le peramah n ckp english dgn fluent..
And he impressed ngan dina y blh pakei chopstik korea y leper tu...
Saya?? Rasa cam... pesal susah sgt aku nak mkn ni... mana fork? mana spoon?
Hehehe... tp chopstik y normal shape tu blh le pakei cos tuntutan kehidupan tuk makan masa kena g jepun n taiwan dolu2...

dina ~^_^ V

cik hidayah  (>‿◠)✌
the foods from the street cafe

tu dia!! muka hepi sbb dpt makan ;>  hehe ✿◕ ‿ ◕✿

first trial... gong cha (っ◕‿◕)っ ♥


And sebelum mengundur diri...
Meh le tgk my fav. band from korea --> Dear cloud...
Sangat suka ngan music die...
Ok! jgn tny lirik... of course le xphm... tp lagu die byk2 y sedih le..
Tapi... music die... saya sgt suke!!!
Call me weird? who cares??
Saya... suka dido, green day, colbie caillat, keane!!, secondhand serenade, do as infinity, aqua timez, barcelona and now dear cloud...
of course, first thing y saya tertarik adlh gabungan alat2 instrument and music....
then... br dgr lyrics... 
so... please enjoy... ice fortress by dear cloud 
the link --> http://youtu.be/YIRuWp7iYPk




And... please please...
Don't tell me 'dr dgr music2 camni kan lbh baik dgr ceramah ke alquran ke.. pergi mengaji ke'
An advise.. yes i appreaciate it... thank you for advising me to be good muslimah...
Tapi saya ni manusia bese y mmg sukakan music...
Those who like music please enjoy this...
Those who are not... berusaha lah menjadi y lebih baik... saya pun ingin ke arah itu juga...

Say peace to the world... allah will guide us, believe that ;>


*~ ᓰᙓᕍ@ᖺᓮᕍᗩᎩᗩᖺ ~* 
 (。◕‿◕。)

Monday, December 17, 2012

STRESS!!

Salam...

OK...
Saya admit....

SAYA STRESS!!!!

Serius dah xtahu nak tulis pe....
Tinggal lagi satu hari tuk hantar...
And my supervisor advice me to submit to the next sem then i can do better in presentation...

Setelah 2 weeks tak cukup tido and berjaga hingga ke pagi seperti hari ni...
Adekah ini pengakhirannnya?



*~ ᓰᙓᕍ@ᖺᓮᕍᗩᎩᗩᖺ ~* 
 (。◕‿◕。)

Thursday, December 13, 2012

ber'mc' lagi...

Salam....

Ber'mc' lagi le kite ri ni ye...
Kaki y konon2nye sembuh sakit balik... (@__@!!

Report still in progress...
Huhuahua.. sangat takut...

Saya nak start tulis ni sebenarnye...
Tapi asyik dok nguap2 je....
Stress jugak le kan...
Dari port di living room selama berhari2...
Kini saya tukar port duk dlm bilik smbil menaip diatas katil....


Huhu... dari living room... 

the living room --> bangku tu berhdpn ngan LED TV... maka syok le layan movie ;p

ke dalam bilikku... 

my favourite spot!!!

Duk lama2 kat atas lantai jadi xselesa.... ((w'pun berlapik tilam kekabu anak buah saya))
So, kita beralih ke atas katil hehe ((actually, i have my own study table bought from ikea... tp nak duk atas katil gak...))


Err.... iklan sekejap:
To liza...
Pas baca post ni... if free IM aku ye... ade mende nak tny...

Ok... mari kite sambung keje blk...


*~ ᓰᙓᕍ@ᖺᓮᕍᗩᎩᗩᖺ ~* 
 (。◕‿◕。)

Wednesday, December 12, 2012

12.12.12

Salam....

I know that i am so busy typing editing copying reading...
But i just don't want to miss this date...
Luckily i read dzulieza post inn fb... telling the date....

Huhu... what is so special bout 12.12.12?
Do u really wanna knnow??
Sure??
No regret to curious??

'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'




'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'

Ok... over sudah!
Well... i choose this date for my special day...
For ijab... for my wedding day....
Well... what to do... since i don't have someone to be with me yet...
Yet? positive thinking ok...ok?

Maybe someday.. the day will come...

But... actually this is my plan....
((last time i have pita ticker sticker counting achievement that i should gain on 060512....))
What should i have when i am 28?
My plan:
1) A good carrier -> is engineer a good carrier?
wat ever i gain from my salary... the knowledge i get is priceless...
Yes! it is my carrier... and i am enjoy being engineer...
2) Car -> my metallic red neo... love my car...
 tp feel like to change new one if i get better salary...
sian my mom makcik pakcik nenek i y tersiksa bila nak duduk blkg...
 sape nak beli? will be 5years i drive that car...
but the distance drive still not achieve 80000km
((kekeke... sempat promote kete sendri tu))
3) Master -> in progress...
tout choose manufacturing eng should be easy...
but the course is pure manufacturing...
 too many theory on mechanical eng n physics...
but still ok than course y saya rase blh pecah kepala otak ni...
 electrical n electronics eng...
something that u can't see n feel either theory and practical...
 ((jgn kata tv laptop tu xpegang ke? y itu setelah dicombinekan ngan mechanical part... cube tgk circuit diagram... blh ke ko measure current ngan pegang resistor?))
But... maybe if i have rezeki to further phd... i will choose my field back..
5) House -> still not be able to buy...
i don't have enough budget n nice house that i like...
6) A husband -> hahaha... am i to choosy?
of course.. i want to be with him 4ever n ever...
only death can separate us ((echeh2!!!))
I do attract to someone... but not until that level le...
7) Saving -> i spend a lot for my master fee...
ok not a lot le... but almost 10k gak le...
This last sem cos dah xckp duit...
And atas advised kengkawan.. then i apply scholar my brain...
Alhamdulillah dapat... ((selamat duit haku))

Tu le cita2 n impian...
Plg xtahan bab kawen... mmg saya declare kat kwn2 y close ngan saya 12.12.12 nak kawen...
That's why le bile bln 11 je ri tu... ramei y dok tuntut janji... huhu..
postpone next year ye dear frenz?

Ok back to work...
Nak kul 2am ni...
By the way... now i'm listening to "dear cloud"
Dear cloud is indie band from korea...
Eventhough i don't understand the language...
But the music soothing me.. n the voice.. saya suke dgr 



*~ ᓰᙓᕍ@ᖺᓮᕍᗩᎩᗩᖺ ~*
 (。◕‿◕。)

Tuesday, December 11, 2012

takut!!!

Salam...

ARRRR!!!
Saya sgt takut!
takut xdpt siapkan tesis ni...
Dah 4 hari dok ngadap intro je...
Type delete type delete....
Bile nak hbs ni??

Dugaan ke ape ni?
Ok... salah saya cos ingat buat projek sendiri should be easy...
And projek tu plak dah berjaya pakai n berjln dgn sempurna...
Tapi to convert into academic report it is such a disaster to me....
I learned to summarize everything for technical report...
but for "thesis report" i need to elaborate everything till berpage2...
Oh my english le jawabnye...
I speak bad english hokay!
Pray for me... pray for me i can pass and i can finish my master by jan next year...

Another dugaan is after my presentation ((if i can make it till that level))
Then we will fly to japan for BT ((we stands for canonian))
Sgt2 merisaukan ok.. cos around end of jan itu report kami akan dipulangkan kpd kami tuk kami edit within a month then submit 5 copy to um...
Sempat ke x?? cos saya akan kat jepun selama 3 weeks...

Mudah2an semuanya dipermudahkan...
Pray for me...
And please don't forget to pray our brothers n sisters in Gaza....


*~ ᓰᙓᕍ@ᖺᓮᕍᗩᎩᗩᖺ ~* 
 (。◕‿◕。)

Friday, December 7, 2012

hari2 y kurang bernasib baik...

Salam...

Kenapa tajuk begini ye??
Huhu... 
Masa cuti deepavali beberapa hari... 
Kemudian menyambung mc dan bercuti ke langkawi..
Dan disambung kembali mc...
Cukup lah saya xpegi keja selama 2weeks ms bln november lepas...
Gara2 sakit asthma menyerang...

Starting from today... doctor gave me "MC" for 2 days...
Then i will be on leave from company from saturday till monday...
And tuesday will be the public holiday...
Wah!!! Bestnye dapat cuti panjang lama2...
Ye!! Best le sgt... konon cuti panjang lama2 blh le saya siapkan thesis saya y dah tersangkut xbergerak2 n perlu di hantar on this 18/12
Tapi... kuasa allah tu mmg powerfull dr y lain2...
Duduk di atas lantai or di atas kerusi or di atas tilam dah xjadi nikmat...
Menekan2 kekunci keyboard ni xbrp nikmat...

Kenapa??
Nak tahu?
Ia hadiah tuk saya agar lbh menjaga perangai supaya jd baik2 sket...

Sesuatu y x diduga....

Berbalut sudah kakiku...
 
Camne blh jadi camni?
Kejadian berlaku pd waktu mlm ketika hujan lebat di kawasan parking tempat kerja...
Syukur alhamdulillah saya dengan kak rona... ((xtahu le if sorg2 camne...))
Waktu itu saya tidak berlari seperti kak rona cos saya bw payung polka-dot hijau saya itu...
Selepas naik tangga, terpaksa jalan ke kanan bahu jalan cos ade kete kancil y btl2 parking dpn tangga ((the car was blocking the access to the stair))
Saya berjalan agak cepat cos hujan agak lebat...
Then.... bedebuk!!!
Saya terpinga2 sekejap selepas terjatuh...
Then bila saya cuba tuk bangun br terasa sakit nak amat.... n for the first saya xblh nak bgn...
Saat tu mmg saya rasa nak menangis... saya mengerang.. ((pernah tgk one litre of tears?? saat2 aya chan jatuh tuk kali pertama... dan kemudian dia mengerang kesakitan... mcm tu le saya juga))
Kak rona mmg terkejut n terus berlari tolong saya... berusaha untuk tolong saya bgn...
Ketika bangun saya cam pelik macam mana blh jatuh... bile toleh ke belakang rupe2nye di bahu jln tu ade lubang... maybe tuk pengaliran air hujan... Terus saya ck"knp ade lubang kat ctu?"
Dan kaki kanan saya mmg btl2 dlm lubang tu...
Arr!! Asalnya ingin pergi makan ayam penyet tapi bertukar tragedi...
Kami rushing pergi ke klinik Shah Alam... ((xterpk tuk pergi inhouse cos kelam kabut n saya sendiri pun xterlarat nak ke sana cos in-house klinik agak jauh dr parking)) 
Alhamdulillah adik saya ambil tuk bw pulang ke klinik...
My mama sangat2 terkejut saya turun dr kete vios hitam...

Esoknye ke klinik dihantar oleh kakak saya...
Dr. Siti kasi mc 2 hari
And her advise for me not to fall again... cos this second time kaki y sama terseliuh n bengkak...
Dia kata kaki saya ni nak btl2 baik amik ms 3bln.. n if jatuh lg, takut kena bertongkat tuk sembuh...
Ok doc... i will take note bout that...

Huhu.. i missed class for optical basic today in my office.. rugi2..
tapi, jumaat ni saya boleh start mengarang thesis...



*~ ᓰᙓᕍ@ᖺᓮᕍᗩᎩᗩᖺ  ~*
 (。◕‿◕。)

Saturday, December 1, 2012

miss ied n the nephews ❤

salam....

Wah!!!!!!!
Saya rindu dgn blog sendiri....

Life xberapa nak menentu...
Well! Saya y bercuti di langkawi 2minggu lepas xsempat nak bercerita psl jalan2 cari coklat di sana ;> hehe...
Nanti akan dibebelkan...

Sementara tu... this is my picture ms kat orieantal village... bersama2 ngan my nephews, afif n ammar ❤ mereka sangat2 le comel n naughty... hehe but i lov them so much ((of course le... ummi dorg le katekan))

me and the small him..
 Afif y suka berdrama and ammar y sangat manja  
~~ Luv  this pic... the candid one☿  ~~ 

till then... bubye...

p/s: got test ergo 2morrow... n still have no idea wat to write for my thesis... i'm not that good to write long essay n also with academic word... keje saya dah terbese tuk summarize everything not to elaborate...


[̲̅i̲̅][̲̅e̲̅][̲̅d̲̅] @ [̲̅h̲̅][̲̅i̲̅][̲̅d̲̅][̲̅a̲̅][̲̅y̲̅][̲̅a̲̅][̲̅h̲̅]
 (。◕‿◕。)

Saturday, November 17, 2012

Padan muka! Mkn le eskrem lg!


Salam...

Skrang sdg menaip menggunakan qwerty keyboard htc...

Smbil jari2 tgn dok gigil level2 terkena Parkinson's disease..

Hari ni..

Rsnye cam dah lm xkn attack y trk...

Last time ri tu... Mse raya...

Ari ni 2times amik inhaler n 2times amik nebulizer...

Satu di klinik inhouse... N just now in htar klang...

Sebab2 kn attack... Xdpt di ksn oleh tuan empunya diri...

Tp suspect utama adlh eskrem choc cornetto mcflurry y best tu...

2 kali kot saya mkn... Pd hari selasa n khamis...

Akibatnye... Ini le y terpakse ku tanggung...

PADAN MUKA!!

Xpe le... Sakit penghapus dosa ♥

ied84essur
Posted via Blogaway

Thursday, November 1, 2012

masalah malas!

Salam...

Serius!
I'm having a BIG2 problem...
Masalah malas melanda jiwa saya...
Dah 2minggu dah sifat ni tertanam secara kekal di jiwa saya y suci murni...
((apekah?? ade kena mengena ke??))
Satu kerja pun xjalan...
Group case study xwat pape pun...
Gantt chart, intro n literature review xstart2!

Ied!!!!!!!!!!!! Mahu grad ke x ni???
MANE ADE KEJAYAAN TANPA USAHA!!
MANE ADE IMPIAN Y TERCAPAI TANPA APA2 PEKERJAAN Y BERSUNGGUH2!!

Sedar le hidayah!! No more 'malas2' please...
Sila bangun dan berusaha!
((kata2 nasihat tuk diri sendiri y tetiba jadi malas. demotivated tanpa sebab))

 
[̲̅i̲̅][̲̅e̲̅][̲̅d̲̅] @ [̲̅h̲̅][̲̅i̲̅][̲̅d̲̅][̲̅a̲̅][̲̅y̲̅][̲̅a̲̅][̲̅h̲̅]
(。◕‿◕。)

Saturday, October 27, 2012

Salam Aidiladha....

Salam....

Adakah sudah terlewat?
Pastinya... saya terlewat satu hari....

To all muslim...
Salam Aidiladha...
Semoga pengorbanan kita walaupun sekecil zarah membawa seribu pengertian kepada kita...
Semoga hati2 kita insaf, tabah dan sabar tuk melakukan pengorbanan untuk kebaikan keluarga, bangsa, negara dan agama...
Islam is simple, syumul and the way of my life ~~~

p/s: lama xupdate entry ghupe2nye..

[̲̅i̲̅][̲̅e̲̅][̲̅d̲̅] @ [̲̅h̲̅][̲̅i̲̅][̲̅d̲̅][̲̅a̲̅][̲̅y̲̅][̲̅a̲̅][̲̅h̲̅]
(。◕‿◕。)

Saturday, October 13, 2012

bola oh bola!

Salam...

Well... well... well...
Dah lame xtgk game piala mesia...
Thn lepas dok lyn piala AF suzuki cup((btl ke?? aku pun ingat2 lupe namanye))
Impress gak le... tp still kena byk improvement...

Actually smlm get ready dpn tv cos nak tgk NCIS...
Tup tup.. bapa ku pulang dr surau... bapa ku capai remote control ((sila bace dgn rentak lagu 'bapaku pulang dari kota ye')) hehe...
Nak xnak terpakse le lyn....
Agak bosan... panjang... xkonsisten?
Lebih kurang kot... Tp still mencemaskan... ((echeh2))
Tahniah le wat ATM cos berjaya msk final ((w'pun hati ku dah sepakat Lions y g final... siap ms penalti tu kali kedua rasa Lions mmg confirm g final))
Cube lg ye next time Lions... ((eh! saya xback up Lions ok... tp dorg pun team y agak kuat... N lagipun, sedara mara ku pun msh ade kat tanah Lion tu lagi))

Tapi ri ni bersemangat nak tgk Red Giant vs Red Warriors...
((w'pun aku mmg dah rs kelate mmg compem menang punye))
The game is really good.. very consistent.. both were playing very well...
((ini komen aku y xberapa nak tgk bola... y dah lama tglkan dunia bola y aku sendiri xbrp nak arif))
Selangor a.k.a Red Giant mmg ade kepincangannye... ade kelemahannya...
Tapi msh kuat... dan blh maju jika berusaha bersungguh2...
Kelantan... too good... lagipun barisan pemain mesia y terbaik ade dlm team tu...
And the 'laser eye' goalkeeper kelate tu mmg le baguih sgt... Mmg focus betul kalu dok cari bola terbang terpelanting berpusing dgn halaju maksima...
((nape laser eye? sbb saya rs die sgt fokus dlm mencari bola y bergolek atas rumput hijau tu))

So.. tahiah le cos team red warrior menang...
Semoga game final nnt lbh best dr ri ni...

Haaa! Jgn pikir saya fanatik bola sepak cam setengah2 pompuan y len...
Saya minat tgk bola... Cuma minat semakin berkurangan masa kat uitm dulu cos xde kaki y nak lyn sama2 tgk bola...
And mkn lama mkn hilang minat tu...

Jangan tanya rules kat saya psl bola...
Mmg malas nak amik tahu...
Kalu nak tny gak... tunggu jap eh... let me google ok? (( pe ade hal... everything in the tip of the finger ;P ))

Nak tny camne saya blh suke bola...
Blame my paklong... he is the one who btl2 fanatik red giant...
Saya dan adik kakak mmg kekadang di bawa ke stadium tuk tgk bola dr zaman2 sekolah rendah...
Siap ade bas lg y tunggu dkt sblh umah nenek saya di Pandamaran Jaya tuk bw org tgk bola...
Why?? cos mase tu.. ade 2 pemain Selangor tinggal di Pandamaran Jaya...
((1 ke 2... saya xbrp ingat... ms tu zaman2 rusdi suparman, azman adnan... pemain2 legend selangor n mesia))

Tapi kali terakhir y betul2 layan bola adalah Piala Mesia 2002 and World cup 2002
World cup 2002... masa tu kat matrix KTT...
Sangat happening tgk bola mase tu...
Layan bola kat student hall tmpt favourite kami melepak setiap kali ade class break
((syok woo tido kat ctu... baring kat sofa y tersorok smbil lyn bunyi kipas gantung 'gdek gdek gdek' y dok berpusing...))
Masa tu sokong England tanpa sebab.. haha... pastu bile brazil jumpa german... of course le i side kat brazil ((tp saya kagum ngan kehebatan korea ketika itu))

Piala Malaysia 2002 pula layan kat stadium bukit jalil...
Selangor vs sabah... Pergi ngan pak lin, along, idora, taufik n mina my cousin...
Serius mg sengit time tu... N cos lama sgt dok tunggu goal, saya ngan dora my bestie dok borak2..
Smbil dok merasa stress org2 blkg kami dok jerit2 ((keke.. nama pun tgk bola... sengal btl saya ms tu.. maybe cos geram xgoal2))
Masa saat2 nak end game tu... rasanye lg beberapa minit kot around 1 to 2 min...
Memang dah umum akan wat penalti.. kami dah pasrah... tapi... tetiba..
GOAL!!!!!!!!!!! Yeah! Di saat2 akhir gol emas dr cik amri yahya....
Terus melompat2 xingat dunia le kami sume...
Pak lin dr awal dok sokong sabah.. tp dok ngan kami y sokong selangor terus berpaling tadah sokong selangor... ((kureng punye org muar.. by the way pak lin tu adik ayah saya))
Standardnye.. bile kalah pihak lawan akan kecewa.. tapi penyokong sabah marah dan bertindak diluar kawalan ((x semua tp msh ade y begini... y kurang didikan moral kot gamaknye))
Tauma saya nak tgk final kat stadium.. kenapa?
Ketika keluar dr stadium mereka menunggan motor dgn laju n lalu di kawasan luar pintu penyokong selangor..
Dan ketika tu saya hmpir2 dilanggar.. pak lin saya cpt2 trk saya ketepi waktu tu...
((rasa marah btl dgn org2 y mcm ni))
Itu le kali terakhir melayan bola beria2 dan bersungguh2...

Jadi bila ade y tanya minat bola ke... saya akan jwb 'ok le... blh le tgk gak..'
Hehe padehal dulu.. bukan bola je... badminton, memanah, marathon, gimnastik... boling padang pun aku leh lyn tgk...
Err.. tp saya xreti tgk car race F1 or motor race.. sebab merasa sedih bile tgk kereta motor berlanggar n kemudian kehilangan nyawa....

So... mari kite sama2 tgk final piala malaysia 2012...
Semoga mereka dpt melahirkan pemain2 malaysia y bagus n konsisten...
Semoga negara kita akan lebih maju dgn wujudnya mereka2 ini semua...
Sekian... MAJULAH SUKAN UTK NEGARA.. ((dah mcm advertisement ni ;>))

p/s: mak saya complain kenapa ade pemain y blh dpt kad merah... knp xsabar... pendapat saya.. alah! beckham dulu pun pernah sepak org ms world cup wakil england dulu.. terang2 dpn pengadil.. terus dpt kad merah n keluar padang dgn wajah slumber... legend btl!


[̲̅i̲̅][̲̅e̲̅][̲̅d̲̅] @ [̲̅h̲̅][̲̅i̲̅][̲̅d̲̅][̲̅a̲̅][̲̅y̲̅][̲̅a̲̅][̲̅h̲̅]
(。◕‿◕。)

Thursday, October 11, 2012

Tajuk sudah settle...


Salam...

Setelah berpikir pilihan hati...

Akhirnya supervisor tlh dipilih...

Tapi berhempas pulas tuk tajuk..

Cuti dah 4hari dikorbankan...

Setelah berhempas pulas...

Berlari2 mengejar masa...

Menyalahkan diri sendiri kerana xdisiplin dgn masa...

Mengharapkan pertolongan prof n kawan...

Finally... Borang itu berjaya dihntr ..

Mdh2an ketika board meeting tajuk thesis ku tidak direject...

Sapa kata buat master itu senang?

Cuba buat dulu baru berkata2...

Sekian dari saya

ied84essur
Posted via Blogaway

Friday, October 5, 2012

saman...

Salam....

Setelah bertahun2 saya meng'drive' kete....
Setelah hmpr 5thn saya bw neo merah saya...

Ini first time saya kena saman....
29.6 km of kesas.. ((pnt dok google cr kat ne))
Rupa2nya simpang kota kemuning...
Xperasan pun ade polis dok wat keje time tu...
Hari kene saman... masa ni tgh rushing dr putrajaya ke klang...
Ade Mkn2 hari raya kat umah tapi terpaksa ke putrajaya tuk ambil popcake and muffic ice cream cone kek y saya tempah...

Tapi y stress tu --> 117km/h more than speed limit 90km/h
Haaa!! Knp bkn 130km/h or 140km/h or 160km/h???
Tu standard kelajuan y saya drive kot....
Bw laju xpnh kena saman... bw below 120km/h plak kene...

Mmg melayang rm150 gitu2 je!!
Ruin my mood.. (@__@!!

[̲̅i̲̅][̲̅e̲̅][̲̅d̲̅] @ [̲̅h̲̅][̲̅i̲̅][̲̅d̲̅][̲̅a̲̅][̲̅y̲̅][̲̅a̲̅][̲̅h̲̅]
(。◕‿◕。)

Saturday, September 29, 2012

menanti utk pergi beriadah....


Salam....

Ehem... ehem...
Actually, saya tgh menanti masa tuk keluar beriadah...
((mode bersemangat tuk tnrkan berat badan))
Target tuk bln 10 xtercapai... sgt jauh tuk tercapai...
Saya target 55kg tp skrang br dpt 67kg...
Selepas raya tersangat susah utk berat badan saya turun... (@__@!!

Well...
Memandangkan saya xbermasalah tuk tidak mengambil nasi dlm sistem pemakanan saya...
Maka, saya sangat2 berharap dapat turunkan berat badan...

Apa y saya mkn?
Well... usually breakfast and lunch saya akan mkn cereal...
10minutes break time.. mmg confirm saya akan ambil kopi ((minuman kesukaan y xdpt nak tolak))
Cuma kuih muih saya elakkan... Dame desu!!!
Ptg? Ini cabaran kuat.... memandangkan xmkn berat di siang hari...
Saya akan berusaha mengelak ambil nasi... saya akan meehoon, kuey tiaw, mee goreng (lagi byk kalori ni...) ataupun roti dan milo....

Nmpk x gaya pemakanan saya y xbtl n xsihat ni....??

So... setelah meng'google' cara tuk kurangkan berat bdn....
So i try to find my way to reduce my weight...
No need herbalife... expensive ma! (right now saya hny ambil acai berry saja... but this one pun saya akan stop after 3 months for langkah berjaga2)

My plan diet:
Breakfast --> 250ml Vanilla Ensure Milk 250 calorie (sweet but it's ok, memandangkan kite perlu gula tuk energy di pagi hari) and 5/10tablets of spirulina & 1capsule of pharmaton (xselalu saya mkn pharmaton... kalu terlalu letih saya akan ambil)
Sementara tunggu break time 10am, saya akan mkn Sunsweet prune (it's very good for my metabolisme)
Lunch --> Vanilla Nestum Nesvita... and if terasa lapa... will minum milo....
Dinner --> Vanilla Nestum Nesvita + 2 spoon of oat.. if lapar, akan mkn kiwi...
Before tidur --> Minum green tea and eat 10tablets spirulina & 1 tablet of Neem... jika mkn berat mlm tu, saya akan minum NH Detoxlim Green Tea tuk cptkan bowel movement...

Tapi hari ni...
Saya g beli barang2 from Elken... such as IG6 Colostrum Cookies, Spirulina Cereal and Chocolate Malt....
Purpose tuk gantikan Nesvita and milo... both are too sweet...
But drinks from Elken ni less sugar... ((saya xberapa suka minuman or cookies y manis))
Jika dikire kandungan kalori y bkl diambil, will be less than 700 kalori...
Which it is good for loosing weight...

Semoga saya berjaya untuk misi kali ni...
Pray for me....

K... it's time to bersiap....
Daa sume ;>

[̲̅i̲̅][̲̅e̲̅][̲̅d̲̅] @ [̲̅h̲̅][̲̅i̲̅][̲̅d̲̅][̲̅a̲̅][̲̅y̲̅][̲̅a̲̅][̲̅h̲̅]
(。◕‿◕。)

Wednesday, September 26, 2012

Memujuk hati...

Salam...

Perasaan rasa kosong...
Inginkan ketenangan...
Perlukan kata-kata semangat...
Kehidupan ini harus diteruskan... ♡

From myself to my heart and soul...

 
((jiwa saya lulur setiap kali melihat video ni))
 
ied84essur
Posted via Blogaway

Monday, September 24, 2012

pathetic... geram marah sedih mendatangkan kecewa...


Salam...

Satu hari Isnin saya berada dalam keadaan y moody --> marah + kecewa...

Terasa sia2 usaha bekerja keras sepanjang tahun hanya kesalahan y sebegitu...
Terasa sia2 mengorbankan masa awal tahun tuk menjayakan model baru...
Terasa sia2 bila sangat ketara kesalahan kita memang sengaja dicari...

Hanya kerana late coming 'lunch hour jumaat' y lmbt tuk 5minit for 1st day and 8seconds for 2nd day... ((y sepatutnya saya rs xperlu dikira))
Hanya kerana late coming saya y mencecah 17hari tetapi tidak melebihi limit...
Yang setiap kali 'late coming' itu dipotong gaji setiap 15minute dan dimerit...
Saya merasakan ketidak adilan disini...
((lambat kami bukan free of charge seperti kebanyakan company... setiap kali kami tinggalkan company atas urusan peribadi setiap kali itu le gaji kami akan dipotong melainkan cuti diambil))

Jika ingin berkira, sangat byk saya hendak sebutkan...
Jika ingin mengata, sangat byk ingin saya luahkan...

Mungkin sudah tiba masanya saya berhijrah ke tempat baru y lebih menghargai apa y kita jayakan..
Dari di sini y mana mereka berusaha mencari kesalahan kita seolah2 kita ini tidak menyumbangkan apa2...
Yang mana pergi business trip ke luar negara pun dianggap berjalan makan angin...
Walhal kami di sana bertungkus lumus bekerja hanya untuk menaikkan profit company...

Serius, jika hujung tahun ini apa y saya perolehi tidak setimpal dgn apa y saya buat...
Saya akan mengorak langkah... oleh itu, bermula skrang saya perlu mencari...

Perasaan saya y membuak2 mrh tadi ingin tahu x?
Saat itu tadi... saya mmg nekad...keluar dari sini mmg y terbaik...
Rakan2? Boss saya y baik? Saya dah xkesah...
Meraka kesah ke?
Saya xnak amik tahu... cuma...
Engineer electrical y senior dlm team saya adlah saya seorang...
Knowledge saya dan junior sangat jauh berbeza...
Maka... semoga mereka blh survive jika saya y tiada...

Perasaan marah dah berkurang... kini cuma terkilan...
Salah saya... saya terima seadanya...
Mungkin ini juga langkah tuk saya lbh berusaha tuk dptkan PHD...
 

[̲̅i̲̅][̲̅e̲̅][̲̅d̲̅] @ [̲̅h̲̅][̲̅i̲̅][̲̅d̲̅][̲̅a̲̅][̲̅y̲̅][̲̅a̲̅][̲̅h̲̅]
(。◕‿◕。)

I.N.A.I

Salam....

Saya tengah dlm mode berinai...
Well.. saya sebenarnya sangat suka tgk kuku saya ber'colour'...
Cuma pewarna kuku is forbidden for me cos saya lebih mengutamakan solat...
Maka inai le y plg sesuai ((sebenarnye mode masa rajin.. sebelum ni mmg malas))
Aaaa.. ada y tersalah sangka saya dah bertunang cos pakai inai sebegini...
Tertanya2... org bertunang pakai inai? Jika berkahwin tu saya confirm tahu cos pengantin akan pakai inai penuh di hujung jari...




p/s: pernah tgk korean movie "millionaire first love". That girl guna bunga tuk jadikan pewarna kuku... sangat natural dan cantik... the colour similar like using inai



۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Sunday, September 23, 2012

Saya ingin kurus - misi diteruskan


Salam...

Ptg sabtu tadi beriadah di taman rakyat selama sejam....

Kegagalan berjogging secara berterusan blh dimaafkan...

Agak kot... Saya dah hmpir 1-2 tahun tdk berjogging...

Next time kite usaha lagi ok?

p/s: tapi mlm tadi telah menelan nasi hujan panas serta kambing grilled... Xdpt dielakkan cos berada di kenduri akikah anak sedara adik ipar saya...



ied84essur
Posted via Blogaway

Saturday, September 22, 2012

dari hati ke hati?

Salam...

Sebenarnye... tersangat le blur nak tulis tajuk apa...
Bekerja hari ni sangat meletihkan...
Menghantar 1 carton machine ke luar negara adalah sangat tidak menarik...
Lagi menarik saya duduk depan machine y rosak sambil mendengar mp3 lagu fav. dan memerah otak mencari solution tuk repair machine...
Tambah2 lagi boleh membebel seorang diri...
Lagi2 di waktu2 selepas office hour...
Itu sungguh lebih nikmat ok!

Deal dengan orang y dipanggil vendor...
Adalah satu perkara y paling menyampah dan membencikan lebih2 lagi dengan slumber menghantar email menghentam customer dan menyuruh2 si customer ini menelepon colleague nya...
Sambil mengarah2 si customer ini meng'push' department len buat keja dgn pantas...
Cis! Sungguh arrogant mamat jepun y fasih bahasa America ni!
Sudah diexplained berkali2 pun xgheti2 nak paham...
Halo!!! You are dealing with a big company hokay! We have our system hokay!
Bile si colleague nya meng'call' saya... terus saya sound tanpa segan silu
"I already reply ....... san email.... I already explain to you before... why u keep pushing us? who's the vendor? you are the vendor! you are not suppose to order us or push us... We are the one that have right to push you!"
((Bongok! Bodoh! belajar tinggi2 amik engineering tp orang explain xphm2... huh! tgk2... asyik kuar2 perkataan y xsepatutnya dari mulut saya...kecewa dgn diri sendiri))
Huh!!!! --> Anyone who read this.... n consider yourself as vendor please2 don't be like this... at least learn how to communicate... we called it PR ok...

Tgk! xhabis2marah lagi ni...
Saya memang mudah berapi n api tu plak lmbt btl nak padam...
Mudah2an aku dipertemukan orang y dpt mematikan api2 ni sebelum marak...
Yes!!! Sudah semakin menghampiri tajuk y ditulis as header post ri ni...
Well! Actually... serius tengah dok pk pesal saya pilih 'dari hati ke hati'
Istilah ni...jika tuk ibu, ayah, adik, kakak, anak2 sedaraku dan rakan2...
Memang xde masalah le...
Tapi dari hati saya nak ke hati "seorang lelaki" adalah sangat payah...
Dan dari hati "seorang lelaki" ke hati saya adalah dua kali ganda payah...
Ok... admit it! Crush is normal... Tp more than crush... hemmmm....

Yang pasti... perwatakan y sesimple2nye mudah menarik hati saya...
"Seorang lelaki" y saya lihat perwatakannye sangat tenang dan rileks...
Dan jika saya blh menjadi diri saya...
Dan berborak dgn "seorang lelaki" dengan seselesanya...
Dan "seorang lelaki" itu kelihatan sangat rileks ketika bercakap dengan saya...
Dan dengan mudah le mata ini mencuri pandang sambil tersenyum...
Ini bukan hint untuk mana2 lelaki... bukan2...
Ini juga bukan impian saya dalam mencari lelaki....

Tapi... ((adekah aku sedang menyuarakan suara hati kat bolg sendiri??))
Dia...
Bukan kali pertama bertemu dengannya...
Bukan kali pertama bercakap dengannya...
Cuma kali pertama bercakap dengannya seperti kawan2 sendiri...
Cuma kali pertama ketawa dengan lawak spontannya...
Saya...
Tertarik? Selesa? Yup... tertarik dan selesa...
Tapi...
Dia... pasti sudah ada yang punya... sudah berkahwin?
Bahaya! Cukup setakat tertarik saja...
Bukannya hati saya kena bawa lari darinya...
((tapi hasrat hati ingin riki2 statusnya... bolehkah?))

Untuk si dia yang menarik perhatian saya...
Mengingati kamu membuatkan saya tersenyum....

Dan...
Untuk si dia yang tertarik dengan saya...
Terima kasih sebab tertarik dengan saya y kasar, cepat marah and y ntah apa2 ni...
Maafkan saya sebab perasaan itu tiada pada saya...
Cari lah wanita lain y baik, lemah lembut, berbudi pekerti dan beragama...
Maafkan saya dan terima kasih...


۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Wednesday, September 19, 2012

Berehat sebentar...


Salam...

Mood bekerja kembali...

Jika x... Xkan le masih di kilang...

Smbil memegang allen key plier bagai...

Smbil mendengar mp3...

Mmg satu kenikmatan...

Haha...

Habit saya --> sanggup tunggu sume blk keje br saya start keje... ((Rs sgt hepi n tenang))

Tapi saya xclaim ot n xkan msk line wat breakdown...

But, if terpakse n urgent... Ot mesti le claim ;>  ((rugi kot xclaim... Hehe))

Moga mood tuk wat proposal dtg cpt2 sblm sabtu ni..

Doakan saya kawan2 ;> ♂♥♥★♬

ied84essur
Posted via Blogaway

Tuesday, September 18, 2012

Tentang dia....


Salam...

There is someone who catched my eyes...

But i don't even know about 'dia'

Sekian... Pengakuan jujur saya...

ied84essur
Posted via Blogaway

Wednesday, September 12, 2012

Malas melampau...


Salam...

Saya dlm mode mls melampau..

Maka nak jd crtnya...

Dh 2bln jadi gini...

Laptop on xberusik...

Tools pc on xberusik...

Proposal dissertation still pending...

Keja2 ngadap mc still pending...

Entah le... Tp mls...

Need a signal to trigger me...

ied84essur
Posted via Blogaway

Thursday, August 9, 2012

sihat sihat selalu...

Salam....

Huhu... i have new target....
Sebenarnye... target y satu ni dah bertahun2 nak wat...
Tapi mesti separuh jalan...

What is it?
Hehe... saya ingin kelihatan lebih sehat... n of course cantik will be included here...
((tipu le kalu kate xnak cantik... this is the dream of all women in the world))
Proses penurunan berat badan sedang berjalan...
Target penurunan until 55kg...
((semoga tercapai hasrat ku ini)) 
Dah ku tempelkan Lily Sim Weight Tracker di blog ni...

 ~ Lily Sim Tracker ~

















This year i've gained back 3kg...
From june until today, from 73 kg  saya berjaya turunkan till 68kg....
Selain pengambilan spirulina tuk maintain my health, saya mmg rajin minum green tea pd waktu mlm...
Cuma this time, penambahan acai berry setiap pagi dah jadi amalan saya semenjak bln july...
((well, based on scinetifc research there is no prove that acai berry can reduce body weight... but acai berry has been proved that it has high contain of antioxidant))

And saya juga berharap after puasa ni saya dpt meluangkan masa utk kembali berjogging setiap petang weekend...
((terpakse tidak berjogging cos my classes were on the weekend... afer class i felt very exhausted... --> alasan y tdk mahu berjogging (@__@!!! ))
This next sem only one class left... so hopefully berjaya tuk keluar berjogging...

Dan saya sedang mencari2 kls utk belajar berenang...
Tmpt y tlh di aim adlh di Uitm...
I know berenang is good exercise...
Not only for weight reducing, it can maintain our mass body n also good for asthma patient... --> the 1st reason is for asthma cos every month asyik kene attack je... jadi perlu berusaha tuk sehat....

History berat badan saya:
Primary school --> 45kg to 49kg
((konon2nye aktif ms sekolah.. i guessed most of the student pun mcm saya gak))
Matrix --> 50kg to 56kg... but managed to reduced till 54kg
((first time dok jauh dr umah... dr xmkn mlm n amik nasi.. hari ku telan nasi n mkn lewat mlm))
Uitm --> 54kg to 68kg... n berjaya turunkan blk ke 65kg
((mmg gagal control cara pemakanan y sehat... ikut suka hati mkn bile2 masa je))
Keje --> 64kg to 78kg... which i gained this within 2 years working here... but in 2010 managed to reduce until 70kg.. maintain this until March 2012... gained back 3kg...
((mereka kata... senang hati sgt ni.... aku kata... stress!!! mkn lg best!!))

Sekian....


۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Tuesday, August 7, 2012

berhangin!!!

Salam...

Tgh mode berhangin ni!
Don't know why but since 3 days my internet connection is too slow and keep resetting ON-OFF-ON...
And since yesterday nite, it kept resetting every 20minutes!
Arrr! Really drive me crazy...

Just to load this page it takes more than 10minutes...
Then, i decided to use hotspot from my HTC One V....

Ok.. actually my plan tonite is to find info about this problem...
Before calling Tmnet.. if the problem can't be fix by me...
My plan, I want to try to fix it first... if not, "hello tmnet" le

Just feel weird cos the ADSL led is keep blinking and the Internet led is turned off...
So i want to find any information related to this problem...
Well... i think.. this comes from the router itself... it may have a problem with the power consumption...
And based from the info, it is only has 2 problem... either from the router itself or from the internet connection ((meaning that the problem comes from TMNET))
They adviced to return the router to the factory default by press the reset button, then reconfigure the router...
To configure the router, we may need a manual and information from the broadband communication company...
I have done this before and this is not a big problem for me to re-configure this.. ((not to be proud... but then... i'm engineer and just follow the manuat step by step.. so it should be no problem))

But last time, what the major problem i had faced is the internet connection still off...
After tried many time... then i gave up...
I called Tmnet and told them the problem...
I told them what i have done...
((they quit suprised that i manage to reconfigure the router.. and i told them i follow the manual))
They mentioned to me that if the password is wrong then no connection..
They ask me the password and check for me... i gave the password and they told me that the password is not right...
I mentioned to them that i never changed the password since the first time i purchased the modem from tmnet....
After checking and checking... they said they can't find the exact password and need to reset it back and will take 1 day
((how come they can't find any... they should have the history and there are telecommunication company... everything is in the tip of the finger... hamik ko! aku translate direct bm ke bi..))
Then i remembered and told them that this is my second router cos the first one was already NG and they changed to  the new one
((my abah yang pegi settle kan time ni cos saya keje))
So they figured out, during changeover, one of the staff changed my password but forget to inform me...((lalala... rasa sebal sungguh!))
So, the problem fixed on the next day but still not inform me the password...

I thought this problem will never come out again...
But i am facing this problem right now.. Huh!!!
If tomorrow is still not ok... then will call them...

Rasa sebal cos they keep promoting me to upgrade my tmnet and keep asking me to try unifi....
I'm not the person who use internet for 24hours...
Saya hanya gunakan internet tuk basic2 thing n if nak download something, saya akan guna torrent y lbh flexible or start the donwload in the middle of nite
((pastu saya titon... pg2 check... oh! dah settled... n hati ku gumbira))
Xperlu le kelajuan berRATUS2 Mbps...
Brp sgt le TMnet ni y blh gi laju pun..
((bkn le nak downgrade kan Tmnet.. tp itu y mmg kite hadapi.. charge agak pricey tp data loading tetap level gitu))
Kalu sehebat China atau korea, click n load within 1-3 second mmg le saya tabik spring le kat engineer2 TMnet...
Tapi kalu 100Mbps leh tetibe jadi 38Mbps pastu dok call minta saya upgrade kan data plan mmg rasa nak ngamuk le...

Please go, fix and do maintenance current system till customer satisfy then come again to us for new service... Baru le kami blh senyum lebar....

p/s: entry y sungguh beremosi dr cik hidayah.. n pnjg lebar.. serta penggunaan bahasa y sgt berterabur.. maaf ye kengkawan if pening baca n xphm english saya... saya mmg gagal english... will try to improve ;>

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Thursday, August 2, 2012

trip to langkawi...

Salam...

This Nov, we will have a family trip to Langkawi....
My task is to find a nice hotel...
I already found one --> Casa Fina Fine Home Hotel... that is most likely to chalet...
Based on the review... the place has a good ratinng 4/5...
Just there is no food provided... who cares?t he place is at pantai chenang...
And there is a lot of restaurant that we can choose...
But my mama want a nice-clean room package with breakfast set...
Yes... we can find that but the rates is high than our range...
So... what cohice that i have
((mr.google nd miss yahoo dh penat dah dok wat searching dr pgke mlm))  
Anyone can give me suggestion?

--> each hotel that i searched has a bad comment even the price is high... is our level is not achieved to their level especially foreigner? yes... hey maybe are too fussy butwe need to improve our quality...

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

let's dream.. shoot for the moon...

Salam...

from sarallil.com


۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

bertahan!

Salam....

Selamat pagi semua... huhu ~~ (@__@!!
Err! Sepatutnya perlu masuk tido... esok keje kot!
Xpe le... Lagipun saya dah 3 hari kesangapan tiada kerja2 y perlu di buat...
Ni kalu my FM dengar ni confirm2 i kene transfer department... ahaks!
((let's say he understand malay --> matilah kami sume cos slumber kutuk die menggunakan bahasa kebangsaan))
Keje2 kritikal n too electrical mmg menanti... cume mahu merehatkan minda dr dok ngadap mende2 tu....
Kite lupe kan dulu cos esok saya plan tuk membuka buku electronics circuit di office...

Well... masuk hari ni... it is already 6 days...
I'm in not-so-in-good-condition a.k.a i'm not feeling well!
Tahap kesihatan jatuh merudum...
I knew it!... since i have sore-throat on thursday night
Start to have flu on saturday morning... n the body temperature increased on the night...
Got fever on the sunday...
Monday started to have bad-flu and hard to breath...
I knew very well this symptomp... Saya dah mengalami keadaan ni bertahun2....
Then on the lovely tuesday morning, dengan niat y suci murni keluar awal tuk mengisi minyak kete n mengepam tayar kete y pancit...
Harmoni btl pagi selasa tu... angin bertiup, awan mendung... Ok! hari nak hujan....
While driving... kept thinking which petrol station should i go...
Shell that near to my house or caltex the-chosen-n-fav-petrol-station...
Then i chose Caltex... ((Lalala dlm hati ketika itu...))
Then.... when  i almost reached Taman Klang Jaya...
I heard the sound tik... tik... tik... tik.. tik.. tik.. tik tik tik tik
Oh no!!!! it's raining... and it was heavy raining...
Arrr! i should pick shell.. at least i can pump my tire...
Ok le! never mind... just fill the tank....
But... tgh dok isi minyak.. usha tayar kete blkg...
Allah!!! kronik lembik tayar kete aku...
Lalu mengusha tahap level hujan... pergh! lebatnye!!!
But no choice... nak xnak... terpakse le ku isi kan angin ke tayar kete ku itu...
Ok! Guna payung mmg xmembantu.. seluar n baju jadi lencun...
Tapi saya teruskan perjalanan ke kilang... n cepat2 call kak rona tuk minta tolong n pinjam suar die... luckily die xkuar umah lg... ((dah mcm cerita dah entry ni))
Pastu jammed tahap gaban... ok! hujan... sume pun bw slow.. perlu berhati2 ied!!
Sampei kilang... giri2 kul 8am... berlari saya nak ke tingkat atas tuk clock in...
Fuh! 7:59:30am...
Syukur2! Kalu x terpakse angkat bendera logo LC lagi...
Akibatnya.. dengan uniform y agak basah kemudian berlari2 memanjat tangga...
Saya terus semput... there is slightly wheezing sound.. ((tapi xde mood nak turun pegi klinik in house))
Maka.. bertahan le saya dgn menyapu vick... ((cari inhaler xjumpa))
Alhamdulillah... saya berjaya bertahan sehingga petang...
So... malam skipped tarawikh... sob sob sob...
And... rabu still x recover... semput sket je... but for me it's normal...
Cuma mode bekerja merudum... hopefully on thursday saya blh dpt mood blk...
And semoga saya bertahan....

Ayat someone to me.. n ayat ni juga sayasukackppada kengkawan...
"Sakit itu penghapus dosa2 kecil.... mungkin kita tdk sedar dosa2 kecil y kita tlh lakukan... n Allah itu sayangkan kita... maka Dia anugerahkan kita kesakitan untuk dihapuskan dosa2 kita n lebih mengingati Allah...."
Wallahu'alam.. tapi xsalah kita berpegang pada kata-kata ini untuk kita lebih mendekati diriNya...
((huhu... nmpk sgt le byk btl dosa2 kecil saya... aduhai! Diri n hati... but i know i'm not a good woman... but now i'm trying my best to be good))

Ok... dah kul 1am ni... Mungkin terlmbt... tapi still nak wish... Happy Friendship Day

p/s: sudah msk 2 aug.. tp xstart lg draft tuk dissertation... dr.tan mesti dok tunggu draft saya... please ied!! speed up!!! if u still lengai like this... then how u want to do phd????


۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Thursday, July 26, 2012

kerja oh kerja! (@__@!##

Salam....

Adeh! Siang tadi bekerja dgn condition badan y xbest...
Saya seolah2 di serang angin kus2...
Maka, balm gamat kak suzie jadi peneman saya...

Bila pergi kerja saja... mesti saya termenung mengenangkan machine2 saya y byk pending... xtersettlle...
This is first time mc saya tersadai hmpir 2 bulan cos  saya kehabisan idea...
Before this penah gak tersadai tapi tdk le berbulan2...

Tapi, tadi at least blh tarik nafas lega cos one mc dah nmpk ciri2 sihat...
The deadine is only 3 weeks but my confidence is less than 70% for the machine to 100% operate...
Semalam, saya cuba bertanya pada Technical Advisor saya y berbangsa jepun tu if saya mmg dah xmampu nak settlekan juga.... nak wat camne?? ((kesimpulannya nak berputus asa saja))
Then die ckp"dah smpei level ni xkan nak berputus asa... cuba samapai jadi.." ((ayat ini tlh ditranslate oleh kwn saya y blh berbhs jepun))
Pesanan terakhirnya "Hidayah san... ganbatte... ganbatte ne" --> Saya?? Of course le senyum tp dlm hati "GRRRRR!!!"
Yang ini programmenya perlu dimodifiy tapi saya rasa programme die agak susah... ((Bedebush!!! Hbs le ied!!!))
Tadi ((around 5pm)) alhamdulillah, nmpk sinar2 harapan...
Xpe, esok kita cuba lagi ye...
Sangat berterima kasih pada Kis-kis and azlan juga y tolong dok modifykan mecha jig cos gear load perlu ditukar... domo arigatou...

Sebelum pulang... tetiba bos msk ke Debug room ((bilik tuk dak2 dept kami meng'setup', meng'repair', meng'relocate' machine2 n tools2 kami... n juga tmpt kami melepak and mengular di kala boring and stress....))
Terus saya ckp "cik.. checker saya ni dah tersadai... dah habis idea ni... saya ni dah hbs analysis circuit ni satu2... hbs semua teori saya dah kuar... camne ni cik?"
My boss said "saya dok satu hari tolong maro... circuit? oo.. y ni saya excellent... saya dulu tip top digital electronics... skrang lagi le hebat sejak2 dpt sijil training electric circuit" ((Hamboi! riak plak boss aku ni... hehe... tapi lebih kurg camni le die ckp tadi.. saya pun ingat2 lupe dah))
Then saya dgn slumbernye "ooo... kalu camtu esok cik tolong saya.. ni nak kul 5.30pm ni... saya nak blk... esok arr cik... saya nak minta tlg cik tp nmpk sebuk... tp sebab cik ah kate camni... so esok pagi saya cari cik.. kalu muka cik tension or stress pun saya kaco gak... xpeduli" ((hahaha... seb bek boss saya sporting... actually masa saya mula2 msk keje die dulu seorg engineer, kemudian jadi AM then tahun lepas dinaikkan pangkat jadi Manager a.k.a boss saya))

Huhu.. hopefully esok my boss ada masa tuk join saya mengadap mc saya tu...
Sebelum balik terus mood bertukar happy...
And hopefully kegembiraan saya ni berterusan....

Hermmm... sebenarnya...
Sekarang ni saya ade berciri nak sakit tekak...
Ok! dah cukup merisaukan cos bile saya sakit tekak --> akan demam --> confirm kena attack asthma...

Tuhan... eventhough this few days saya hanya bertarawikh di rumah till today and ngaji on off on off...
Please kurniakan hambamu ini kesihatan y baik... amin...

Ok... mahu tido... bubye... salam and oyasumnasai (^__^)V

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

5th day of ramadhan...

Salam...

Alhamdulillah... masa sgt cpt berlalu...
Dah 5 hari kita semua berpuasa...
Tapi saya sedikit pelik cos saya rs lbh mengantuk, letih and pening...
Kenapa ye? Saya terpikir ape y saya mkn sampai jadi begini?

Tido awal... buat dah tp still ngantuk...
Minum green tea tuk pengoksidaan..buat dah tp still perut rs xbest...
Telan pil Total Image for tummy... puff! mmg membantu metabolisme saya tp kepala plak jadi pening...
Spirulina mkn dah tp still rs letih...

Before this,saya qadha pose in Jun n July... tidak le setiap hari berpuasa...
Tapi xrasa letih2 n penat pun...
Bekerja pun xefektif jadinye... dok asyik tgk jam hitung bile nak kul 5.30pm... ((masalah... masalah))

Disebabkan ini...
Dah 4 mlm saya bertarawikh di rumah saja... ((itu pun memaksa diri cos tahap kemengantukan sgt2 tinggi))
Mengaji al-quran pun hny di waktu maghrib... tu pun ade 2 hari y saya skip...

Tak blh jd camni... perlu cari solution...   


۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Tuesday, July 24, 2012

first working day in 3rd day of ramadhan...

Salam....

So... monday blues...
Hari ni saya berjaya mengibarkan bendera putih berlogo 'LC'
Haaha... untuk kali y ke 15 ok!
((mati le nak tunggu bln 10... new yearly evalution start on oct everyyear))
Lagi 3 kali... saya blh nyanyi lagu "twinkle twinkle little star"...
((rasa menyampah juga bile gaji dipotong kemudian di merit))
So... amik ko! Sesuka hati mahu dtg keje pkl brp sebyk 15kali...
1 second pun dikira and dipotong gaji kemudian di merit...

Dijadikan cerita cos snin pagi tu saya titon lmbt...
Maka mengantuk tahap to the max lalu setelah bermandi-manda dan bersolat...
Bantal dan katil memanggil2...
Err... kurang pahala puasa cos bersifat malas...

At my-so-called-working-place, keje melihat2 circuit drawing diteruskan juga...
Kepala serabut melihat simbol NAND, Inverter and op-amp bagai...
Lelagi ade kewujudan SR flip-flop... penat perah otak berfikir..
((tu le akibatnye.. masa study dulu xnak belajor betul2!... lecturer ajar ko tido! padan muka))
Alhamdulillah... seorang senior membantu and memberikan sinar harapan... echeh2! ((but still not ok till now))
Kalu ikut kata hati... saya mahu pack je machine2 tu n hntr blk ke Jepun...
Disaster betul le! Sepatutnya saya hny perlu confirmkan minor2 thing saja...
Tapi ni dah level major troubleshooting...
Sakit kepala and sakit hati dok pikir y output tetiba loss tanpa dikesan...
Tapi... no matter what, esok perlu berusaha lagi...
((berharap saya dpt mengedit program language n find the prob))

Well... hari pertama bekerja...
Saya antara orang2 y dok menghitung jam menunjuk 5.30pm...
Huhu!! Itu waktu merdeka kami....
When the bell rang, berdesup angkat beg and terus ke locker tukar kasut....
Langkah awal, membeli air mineral tuk persiapan... who knows?
Masuk KESAS, hati dah berbunga2...((seperti pokok2 y berada di tepi2 jalan y menyerupai pokok sakura... Hokay! sangat cantik... dedaunan diranting pokok penuh dgn bunga2 pink and white... serius seperti sakura!))
Tapi.. selepas exit Jln kebun... kenderaan mula bergerak slow...
My thought? Well... this will be take only 10min... max will be15min...
BUT!!! It took 50 min for  me to reach to the roundabout ((Oh! it usually take only 3-5 min to reach the roundabout))
From this place to my home, it is only take 10 min...
Yes! People were rushing for the iftar...  yeah! i understood...
But... do i need to face this for almost 4weeks?? Crap!
Maybe i need to find alternative route ((i know it has only 4 route! and definitely 100% sure, all the route will have same 'issue'))

Reminder to myself:
Patience... please be patience... patience is half of iman...

Excuses from myself (@__@!! :
Because of this... i feel tired and sleepy...
So i decided to do tarawikh alone... in my home-sweet-home...

Really hope for tomorrow, that everything will run smoothly... amin...
Ok... need to sleep ;>

p/s: last year, my first day iftar was in the car at the same place and i didn't prepare any drink or food... The traffic jam took about 2hours!  The second day, i got stuck again and this time i found cookies ((sample kuih raya Jasmin)) in my bag... and luckily it took about 1 hour to reach my home.... Haha! the kuih raya at least cooled down my anger...

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)