Friday, December 31, 2010

Perkara y dinanti2kan...

Salam....

Setiap hujung tahun....
Setiap hujung bln 12...
Setiap pekerja2 swasta di malaysia...

Perkara y amat dinantikan adalah bonus dan juge kenaikan gaji...

Alhamdulillah...
Perkara y dinanti2kan itu berkunjung tiba juga...
Harapan tdk le tinggi melangit...
Tetapi, bile ramai y memprovok pada saya tentang kenaikan pangkat...
Sedikit sebyk membuahkan 'epal emas' kat saya...
Harapan itu tidak berhenti...

Namun, saya masih berasa bersyukur dgn apa y saya perolehi...
Setelah berfikir ape yang terjadi...
(hehe.... saya mule start berfikir ketika saya sedang drive kete ke Sunway Pyramid)
Tetiba rasa bersyukur dgn apa y saya dapat...
Cos saya bekerja tdk le sebagus mana...
Tapi, insyaallah tahun hadapan...
Saya akan lebih berusaha meng'improve'kan diri sendiri tuk jadi y lbh baik...

Tapi, apa2 pun.... sori ye boss jika saya terpakse bercuti pd hari sabtu dan xdpt OT pd hari ahad...

Untuk semua rakan2...
Tahniah kerana anda mendapat ganjaran dgn apa y anda usahakan...

Terima kasih Tuhanku, Ya Khaliq...
Yang Maha Pemurah,
Yang Maha Pendengar,
Kerana memberikan kami rezeki dan memakbulkan permintaan kami...
Terima Kasih tuhan, kerana memakbulkan doa seorang ibu untuk anaknya...
Sesungguhnya saya amat berasa bersyukur pada saat ini dgn apa y tlh saya perolehi...

Untuk ibu tercinta, Mama...
Terima kasih kerana mendoakan yang baik2 utk angah...
Jangan menangis mama... angah xblh tgk mama nangis...
Terima kasih juga kerana mengalirkan air mata kegembiraan mama utk angah...
Insyaallah, angah akan cuba y terbaik utk kehidupan angah...

Ok... perlu stop kat cni...
Nanti byk plak airmata y tumpah...
Maaf pengakhiran entry sedikit beremosi...
Saya ingin mencatatkan sesuatu y bermakna utk ibu saya...
I luv u mama (。❤‿❤。)


Bekerja kerana Allah...
Kerana...
Bekerja itu adalah ibadah...


۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Monday, December 27, 2010

penuh debaran...

Salam....

Hai semua... **sila baca dgn nada gembira dan teruja** (◕‿-)

Mari kita mula membaca...

Pagi tadi....
Huiyeah!!!! Saya n my junior, Farhana berjaya menyelesaikan misi kami tuk me'marking'  unit menggunakan laser marker machine...
Kami ade new model y perlu jalan next year...  and marking tu adalah untuk serial no for the model....
Actually before this kami pgl vendor... but the charges is superb duperb mahal...
Sekali datang dah cukup tuk pihak lelaki kasi duit hantaran kat saya... ;>
So, since june we all byk deal ngan vendor for software modification and it gave us too many problem...
And byk keje y dorang msh pending... so this time we decide to study the langguage...
(based nye sdh ade... so, kene alter sket2 je le... cume perlu tahu kat mane y perlu diubah)
And, since there is too many prob during software improvement and modification...
This vendor ni sll le bercerita ngan kitorg ape y prob...
"Form ni xok, i can't fix this... you tgk software ni... meh i crt sket pe y software ni wat... bla bla bla..."
Ok... rakan2... as we all know "sharing is caring..."
So, thanks for the vendor because shared the prob and the idea until we understood a little bit about the software... yuhuu!!! (please give them a clap!!!)

And thanks to Miss Farhana kerana berjaya mendapatkan solution...
Sori le ana... akak only can guide u and give ideas... And tolong sket2 je...
Too many things to think about it... and i can't do it alone....
And, pagi tadi.... kami dgn penuh debaran men'try' software y tlh kami tmbh n ubah....
And... finally... at around 4pm.... it gave us a good result....
Hah... What a relief! ** bace dgn nada penuh kelegaan (~ ̄▽ ̄)~ **
Usaha kami y berdiri dari 9.15am (saya sorg je y start kul 9.15am... ana dr kul 8lbh... hehe) until almost 4pm and hanya berehat 30min during morning break akhirnya berbaloi juge...

Debaran lagi?
Oh... saya sungguh berdebar-debar tadi...
Jantung saya tadi berdegup dgn kencang....
Hehe... bkn berdebar sbb Brad Pitt ade lalu dpn saya ok...
Tapi... saya berdebar tgk football match tadi...
Mesia vs Indon...
Serius, saya dah lame xlyn bola n tgk bola dgn semangat berkobar2...
Mula2 tgk mcm rasa mls2 mahu layan... tp bile dah msk minit y ke-15...
Saya mula fokus pada game skrin tv rumah saya...
Why? Because game itu sgt le menarik kerana team mesia berusaha keras menyerang dan menyerang...
Lalu menyebabkan saya sanggup layan bola dr ikut mak ayah akak n abg ipar saya kuar g mkn...
And it also... sgt2 berbaloi cos kite menang 3-0.!!!
But, di saat waktu kecederaan itu... saya sgt2 berhrp mesia blh dptkan 1 gol lg...
Lebih2 lagi bile amri yahya dimasukkan...
Tapi, it's ok... 3-0 itu sdh bgs...
So, for the next game... keep up the good work, guys!!
Try harder to bring home the trophy!!

Ok... tuk debaran esok hari..
Hehe... saya xtahu le perlu berdebar ke x...
Tapi sedikit berdebar cos saya takut esok saya akan dilanda keboringan...
Hopefully, esok sumenye berjalan lancar...
Mudah2an....
Pe y akan berlaku esok hari?
Wat mase ni biarlah rahsia...

Cume... utk esok hari y bakal bermula...
Mari kite berdoa...
"Ya allah ya tuhan ku... Kau permudahkan lah pekerjaan ku... Kau turunkan lah kepada kami rezeki2mu y halal... Kau bukakan lah pintu hati kami utk kami belajar sesuatu y baik... Amin ya rabbal alamin" 

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Saturday, December 25, 2010

Sepetang bersama ibu...

Salam

Hari ni... around 6.45pm saya sudah cabut kuar dr canon....
Bersama2 kak ela ;> hehe
Ade date ngan ibu tersayang tuk g JJ BBT...
Hehehe... sblm 5.30pm my mama dah call srh blk cepat cos dia mahu ke jj tuk cari slack...
Baru plan mahu pulang pas maghrib... tp terpakse le dicancelkan...

So, after maghrib we all gerak ke sana...
Selain mencari seluar... saya plan mahu mkn Kenny Roger's...
Siap demand srh my mama belanje lg... ( hbs tu bagaimanaku mahu byr jike duitku 50hengget pun xlepas)
Tapi... unfortunately that restaurant was out of chicken and we have to wait about 30 to 45 minutes for the chicken...
So, we decided to find the slack first... And still unfortunately, there is no slack that my mama want...
She refused to buy... so i think maybe tomorrow, we have to go to PKNS to find the slack...
So, we went again to Kenny Roger's but this time... the restaurant is FULL HOUSE... ok!!
What the........???
So, saya y tgh lapo... n kalu lapo blh jd kurang sabar...
Terus ajak my mama to dine in at Pastamania...
( it is one of my favvy place to eat (。❤‿❤。) )

Opps.... perasan x? Disini terdapat kesalahan penggunaan bahasa...
Ini malanglish ni... Ini pencemaran bahasa... dan kesalahan tatabahasa...
Hehe... lantak pi le....
Mari... saya mahu bercerita pengalaman saya ketika makan di Pastamania

Huhu... mesti berdebar2kan...
Sambil membayangkan keenakan meatball spaghetti bolognaise...
Ataupun... Alfredo Spaghetti... Ataupun.. cheezy macaroni... ataupun..... hehe


spaghetti meatball from secret recipe

macaroni cheese from secret recipe

Creamy alfredo from Full House

Sudah ko ied!!! Sila teruskan penceritaan (◕‿-) hehe...

Back to the story...
Mase tgh syok mengunyah ayam roasted bersos mushroom gravvy...
Tetibe, ade seorang bdk kecil perempuan lari di depan Pastamania smbil menjerit2 "ayah ayah ayah"
My mama ckp "Allah... anak sape tu?"
Saya pun menjenguk n budak kecil tu sedang berdiri didepan kedai smbil menangis...
Saya hope sgt ade sesape y grab that kid tu and bawa ke information counter...
Tapi y lain hanya melihat saje...
Kemudian die pun terus berlari smbil menjerit dan memanggil ayahnye...
My mama ckp "Angah pegi le tgk..."

So, saya pun bgn.. dan terus keluar dr restoran... and pegi kejar that kid tu...
Y lain?? hanya pandang n tdk berbuat ape2...
Luckily, ade seorang perempuan cina grab that kid and tunjuk ke arah saya...
She thought that i was the mother of the kid...
Bile saya smpei sebelah perempuan cina tu... saya trs ckp " no.. no.. i'm not her mother... but i nak bw die g counter information..."

Thanks to that lady... cos that kid run too fast... n saya xterkejar...
Then, saya pegang tangan that kid tu... but die trs tarik tgn die smbil menangis...
( i guessed she was afraid)
So, saya terus mengusap2 kepala dia n ckp "jom sayang, ikut akak... kite cari ayah"
So die ikut dan saya pun pimpin die... She still crying and shouted ''ayah ayah ayah''
Maka, saya trs dukung die tuk cpt2 sampei ke information counter...
(ok... ramai y pandang... n mesti dorang pk... "ape le mak die ni... jage anak pun xpandei... anak dok jerit2 cari bpk die".. n serius saya malu juge le cos sepanjang jln tu ramai y memandang)

Sampai je, saya terus dudukkan die kat atas kaunter n still pegang pinggang die... cos die still rasa takut lagi...
N trs inform 'bla bla bla' kat girl y jage kaunter tu...
Then the receptionist girl checked y that kid ni dr Kidzone cos kat tgn that kid tu ade tag Kidzone
And that receptionist srh saya tinggalkan that kid tu kat counter je...

Bile saya mahu lpskan tgn kat pinggang that kid... trs that kid tu trk saya...
Ok.. saya terkesima sekejap..
And the recetionist girl tu ckp " die takut tu... selalunye mmg camtu"

Then, saya terus usap2 belakang die smbil pegang rmbut die n pujuk "jap ye sayang, jap lg ayah datang... ssh!! jgn nangis..."
Terus die peluk saya n menangis kat bahu saya... dari menjerit kuat name ayah die... terus die slow down her tone but still calling her ayah...

Orang ramai... tgk n ckp je... mane parent die? shopping sampei lupe anak.. bla bla bla...
After 10min waiting, ade seorg lelaki dtg then ckp "ha!! tu le... kan tadi ayah dah ckp jgn berlari2 tgk dah hilang..."
Then die trs explained kat kami sume... Ok, die letak her daughther kat kidzone... n that kid ni dok berlari2 bermain.. n ayah die dok kejar2 die gak le...
But maybe mase ayah die dok cari die.. then die tgk ayah die xde... trs die berlari kuar...
Then, her daddy thanked to us... n trs dukung n pujuk anak die...
So, saya pun trs blk ke Pastamania n sambung mkn smbil bercerita kat my mama ape y dah terjadi...

Poor that kid... she is veryyyy cute... n i think her age is around 3...


SO... PERINGATAN DI SINI....
Wahai ibu bapa....
Sila beri perhatian kpd anak kecil anda.....
Mereka ini sgt kecil dan tdk tahu ape2...
Jika mereka hilang dr pandangan mata anda...
Dan berlari2 mencari anda...
Dan terserempak dgn STRANGERS...
Mereka amatlah mudah dipujuk dgn sentuhan dan kata2....
Dengan mudah dorang akan ikut STRANGERS itu...
Sayangi lah anak anda xkira di mana... ok?

Dlm unfortunately thing that happened tonight, i'm still lucky... i got new green shirt... huhuhu
(~o❤‿❤)~o

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Wednesday, December 22, 2010

Hari ke 3...

Salam....

Hari ni dah msk hari ke-3 saya blk lmbt...
Terpakse meng'ot'kan diri cos keje sgt byk perlu diselesaikan...
Terpakse juge cos next week akan bercuti 2 hari...

Sangat penat... and terasa pening kepala...

Tapi xblh tido lg cos...
1) Baru pas makan mee goreng... so kene tunggu mee ni hadam dulu...
2) Perlu mengfacialkan muka cos schedule clean, scrub and mask on every wednesday and sunday...
۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
 (。◕‿◕。)

Monday, December 20, 2010

❤ ✿Courage✿ ❤

Salam...

Quote for today....
Before i'm going to bed...

 
picture from photobucket


"
"
"
"
"

Be strong and courageous...
For Allah, our god will goes with us...
He will never live us nor forsake us...
Insyaallah...
(*∩_∩*)

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

cinta kerana apa?

Salam

"Saya cintakan kamu kerana pengaruh syaitan... walaupun saya tahu itu salah... Tapi, dengan nama Allah saya bukannya cintakan kamu kerana kecantikan kamu"

Herm... kata2 diatas ni saya baca di salah satu blog mengenai seorang perempuan non-muslim y sangat cantik dan seksi...

Dia disukai ramai kerana kecantikan dan personaliti dia...
Lalu, dia didatangi 3 org lelaki...  kaya, kacak dan biasa2 saja...
Lelaki kaya itu ditanya kenapa dia sukakan perempuan ini... jawapan kerana kecantikan
Lelaki kacak pula ditanya kenapa dia sukakan perempuan ini... jawapan kerana tubuh badannya...
Lelaki ke-tiga, seorang y biasa2 sahaja ditanya lalu ia menjawab "Saya cintakan kamu kerana pengaruh syaitan... walaupun saya tahu itu salah... Tapi, dengan nama Allah saya bukannya cintakan kamu kerana kecantikan kamu" dan lelaki itu berkata "Maafkan saya" dan terus berlalu pergi....
Kemudian, setelah bertahun2... ibunya menjodohkan dia dgn seorang wanita...
Dan apabila melihat wanita itu, dia terkejut... Lalu bertanya kepada wanita itu kenapa dia memilih lelaki itu...
Jawab wanita itu "Saya cintakan kamu kerana agamamu".
Wanita itu adalah perempuan y pernah lelaki itu sukakan dan wanita itu jatuh cinta dgn lelaki itu atas keikhlasan dan kejujuran jawapan lelaki itu...

Membaca cerita ini di blog itu... (cerita kat atas tu tlh saya ringkaskan ye kawan2)
Membuat saya terfikir... kerana apa sipolan itu sukakan sipolan ini?
Tapi, jawapan2 itu sgt2 lah subjektif dan juge complicated...
Biarlah isis hati mereka itu... mereka saja y tahu...
Asalkan mereka itu benar2 jujur dan ikhlas atas ape y mereka rasa...

Benarkah susah untuk mencari mereka y benar2 ikhlas sebegini...
Wallahu'alam....


۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Saturday, December 18, 2010

kata-kata untuk petang sabtu?

Salam...

Hehe... tajuk y sungguh xbermotif....
Saya tgh kekenyangan setelah menghabiskan nasi lemak di dapur tadi....
Nasi Lemak itu adalah breakfast and also the lunch...
Hehe... hari ni saya terbangun lambat....
My plan for today is go to the clinic and then straight to the factory...
Tapi... sungguh nikmatnye tido... maka saya terlajak tido ;> heheehe
(xsenonoh btl anak dara bgn lmbt... (@___@! )

Apa2 pun, saya pegi juge ke klinik...
Alhamdulillah luka saya dah kering and xperlu pegi ke klinik tuk wat dressing...
Saya hny perlu sapu ubat je setiap hari.... Yeah!!! ✿✿✿ \(^___^)/** ❤❤❤

Untuk keje saya pending di kilang itu...
Huhuhu... saya terpakse le tgk kat umah je
(rajin x saya? tgk boss.. xhengat punye... sampei ke humah cik hidayah ni wat keje tau)
Actually, keje tu melibatkan hardware n juge vb programming...
Tapi saya kene usha2 programming dulu...
So boleh le saya wat kat umah je... lagi pun ari ni xde plan nak g mana2...

To-do list untuk weekend... o(≧o≦)o
1) Membuka-buka buku bahasa inggeris... English saya semakin hari semakin teruk
2) Melihat-lihat buku bahasa jepun... Saya rasa saya perlu belajar bahasa jepun kembali
3) Menjenguk-jenguk VB programming... Kalau xtengok, mmg akan jadi p.r.o.b.l.e.m
4) Bermain-main pc games... Tuk menjana minda xdah lama xbergerak2 dgn aktif
5) Mengedit-edit gambar... Akaun flickr saya dah lama xter"update" ;>

Cuba teka... dlm byk2  list diatas y mana satu y confirm 100% saya akan wat?? (~o❤‿❤)~o

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Wednesday, December 15, 2010

between happiness and sadness?

Salam...

Saya tidak tahu kenapa...
Tapi hari ni mood bekerja saya berada di tahap paras paling bawah...
Dalam erti kate lain, saya tidak merasa gembira tuk bekerja hari ni...
Secara tiba2 selepas morning breaktime, saya merasa bosan dgn kerja saya...
Bosan sehingga saya tdk dpt fokus dan memikirkan perkara2 sedih...
Kawan-kawan saya kata saya begini kerana semalam saya bercuti...
Dan sudah 2 hari saya mengangkat bendera putih berlambang 'LC' pada hari khamis dan jumaat...

Tapi, thanks to someone y sanggup meluangkan masa mendengar isi hati saya...
Keadaan yang bermula dengan nada sedih kemudian bertukar menjadi cemas, takut, xyakin dan kemudian gembira...

Dan  kemudian saya tersedar, as human being kite xdpt lari dr melakukan kesalahan dan jua kesilapan...
Kita semua banyak keinginan yang ingin kita capai...
Kite ingin pada sesuatu y sempurna walaupun kite ini adalah kurang sempurna...
Kite ingin menyayangi dan disayangi...
Kite ingin cube lakukan y terbaik dr y terbaik...
Kite ingin akan kebahagian dari penderitaan...
Kenapa ye?
Mungkin kerana kita rasakan ini adalah kunci kebahagiaan dan kegembiraan...
Dan dalam mengecapi kegembiraan ini, kite juga tak dapat lari dari kesedihan dan melakukan kesilapan...

Dan...
Between happiness and sadness...
Antara gembira dan sedih... di mana pilihan anda?
Dan bagaimana anda memilih?

Saya pilih gembira dari sedih...
Bagaimana?
Saya akan lebih menyukai dari membenci
Saya akan lebih menerima dari menolak
Saya akan lebih memuji dari mengutuk
Saya akan lebih memaafkan dari berdendam
Saya akan lebih bersabar dari melepaskan marah
Mudah2an saya dapat mengrealisasikan perkara2 diatas itu untuk menjadi lbh gembira...


Pilih gembira dari bersedih....


'
'
'
'
'
Life is too short...
Just do what you want to do...
And have no regrets on what have you been done...
Always forgive and never forget...
And smile even you are sad...
And life will always goes on, remember that!

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Monday, December 13, 2010

pulangnya jemaah haji malaysia....

Salam....

Entry ke-2 tuk  hari ni...
Entry y ini.. saya mahu tulis dr minggu lepas...
Tapi mencari mood....

Ibadah haji di kota mekah y suci telah berakhir...
Umat muslimin dan muslimat sudah mula beransur2 pulang ke tanah air masing2...
Begitu juga ngan jemaah haji dari malaysia...

Tanggal 8/12/10.... ibu bapa saya pulang ke tanah air selepas selesai menunaikan ibadah haji...
Alhamdulillah semuanya selamat ;>


mummy, afif and ummi
[before gerak ke klia]


sudah sampei! mari bergambar ;>

Flight parent saya delayed 1jam....

SV5318 is delayed!

















Sepatutnya sampai 9pm tp mereka sampai around 10.15pm...



Mari bergambar! Afif.. cepat senyum













So, kami y memang dah prepare kamera baek punye... mendecidekan diri tuk bergmbr di klia
(hehe... xde keje btl kami ni kan?)







Amboi-amboi!
 

Mereka y dah berkahwin... Akak and adikku
  
 
Aku y masih solo...  (。❤‿❤。)

Then around 10.30pm, kami turun ke Arrival Floor...
And hmpir sejam kami tunggu jemaah haji sume keluar dr imigresen...
Ramainye umat manusia y menanti jemaah haji...
Sambil2 tunggu tu... hehe.. sempat kami berposing2 n bergambar2 lagi...
Memang le anak haji yahya ngan hajah norizam ni... xde keje betul!
(alahai! dah kene tukar dr puan norizam jadi hajah norizam... tp saya lg suka bunyi 'puan norizam' itu)


Menunggu dgn penuh sabar...


Echeh2... bergaya ayu...
 
sabar menanti  (◕‿◕✿)

gaya candid y xmenjadi...

Kejadian ketika kami di KLIA:
Ayah saya kuar dulu kemudian baru ibu saya...
Kakak saya dah menangis2 sebab msh xnmpk mak saya...
Ok.... waktu tu mmg syahdu sket... cos ramai y memeluk jemaah haji y baru tiba...
Ade y menangis... ade y gembira....
Suasana agak syahdu bila sang atuk memeluk anak2nya dan anaknya meluru lalu menyalam bapanya...
Kemudian sang atuk bertanyakan kehadiran cucu kesayangan....
Aduh! Syahdunya... tp saya dah xlarat mahu menangis....
Kemudian bile ibu saya kuar saje... terus kami meluru dan mencium ibu saya....
Then saya terus menemankan ibu saya bersolat isya di surau...
After solat, then baru berbincang psl one of my mom bag tersangkut kat flight lg satu and the flight will be landed on 2.30am...
So saya suruh adik and akak saya blk dulu... biar saya y tmnkan mnak ayah saya kat cni...
Sampai kul 2.30am, saya dah tersengguk tahap kronik cos mengantuk....
After dpt bag kami trs bergerak pulang...
And thanks to Pakcik Azmi (kawan ayah saya) y juge dok temankan kami... N juge drive kete kami tuk pulang ke klang...
Serius, saya sangat ngantuk sehingga terlelap dlm kete...
Kami sampei di umah kami around 4am...
Ok... saya xde tunggu2... cuci muka salin baju lapangkan katil then tido bersama2 mak saya....
Dan esoknye... saya meng'declared'kan diri saya latecoming pertama tuk thn 2010/2011.. ;>
Hehehe....


'
'
'
'
'
gambar mama xde cos abah kuar awal dari mama...
then bile nmpk je mama kami xde ingat kamera gambar lagi dah...
terus salam, peluk, cium and mama terus ajak pegi surau....

p/s: entry ni spttnye di publish smlm... tapi cos tunggu lame gile mase dok upload gmbr... so terpakse saya published hari ni ;>

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Sunday, December 12, 2010

Hari bersamanya....

Salam...

They are back!!! Who???
Huhu.. S07.. my fav band...
With a new song... that are really nice song with awesome lyrics...
(ok... pujian terlebih kat band kesayangan...)
Tapi... seriously, dorang mmg best ok?

Yang pasti... suara Duta mmg sangat2 saya suka...
And melihat Duta... mengingatkan saya pada someone...
Someone y juge peminat S07.. someone y sering donloadkan saya lagu s07 n lagu2 fav saya y lain juge...
Someone y selalu introducekan saya band2 cam indie band n underground pada saya...
Someone y menjadi salah seorang kawan rapat saya...
Someone y masih berkawan dgn saya...

Hehe... but this song...
Menggambarkan hati saya skrang... ~~wink wink wink**

Ape lagi korang... meh le dgr lagu fav band i ni...
Video clip die sgt kelakar ok!

********************mempersembahkan**********************



*********************************************************


p/s: mode hepi terlebih cos esok i cuti!!! yuhuuu!! (。❤‿❤。)




۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Monday, December 6, 2010

menanti kepulangan...

Salam semua....
(mode ceria)

Huhu... perkara pertama...

 

Pekara kedua...
Ada lagi 2hari tuk menanti kepulangan mama dan abah...
Huhu... seronoknya saya...
Finally, saya blh together2 kembali ngan ibu tercinta ;>
(huhu.... mode happy terlebih ni)

Sebenarnye, deep inside my heart...
Saya merasa sangat bersyukur ibu bapa saya akhirnya selamat menghabiskan ibadah haji...
Hari Rabu ni... pada jam 9pm my parent akan jejakkan kaki di bumi mesia ini...
Mudah2an mereka selamat sampai ke klia...

Ok... saya mahu focus pada "Cruel Love"... Kwon Sang Woo sedang berlakon dgn machonye ;>

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

we didn't realize....



۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

kesungguhan...

Salam...

Hari ni xtivity y saya lakukan adalah ke rumah org kawen dan juge menonton wayang...
Kami (saya, edora n her hubby) menonton crt kartun Rapunzel...
Saya bkn le suke sangat tuk tgk crt kartun di wayang...
Yang ini adalah yang ke-3 selepas Ratatouille (btl ke ejaan ni?) and Ice age 3...
So far, graphic sangat cantek and jalan crt sgt fun dan tdk membosankan...
Sangat kelakar... penat kami sume dok bantai gelak...
Watak2 kartun sgt comel... especially Rapunzel and Flynn Rider (hehe flynn rider sgt charming... ;>)
So, for those y nak g tgk... sangat berbaloi tuk pergi, ok?

Kenapa entry kali ni bertajuk 'kesungguhan'?
Sebab... dalam life kite...
If we hardly want something, we need to struggle to achieve the target...
Sekarang ni, saya memerlukan kesungguhan utk realize kan impian saya...
Impian saya?
Tak byk... impian tdk perlu byk... nanti xterkejar....
Wat mase skrang... my dream is to further study...
Saya inginkan kepuasan hati memegang scroll Master before saya mencecah umur 28thn...
Kenape?
Sebab itu mmg plan saya dr mule2 saya masuk belajar ke Uitm...
So, saya perlu utk bersungguh-sungguh capai impian saya...
Kawan-kawan... doakan saya, ok?

Kesungguhan...
Ok... y ni utk para2 lelaki...
Sesungguhnye... jika anda sume mahukan seseorang perempuan...
Silalah tunjuk kesungguhan anda...

Kenapa ye saya tulis mcm ni?
Blh ke saya tulis disini?
Ok... ini blog saya... maka suke hati saya le nak tulis ke tidak...
Jika xsuke, maafkan le saya and kamu2 tdk perlu teruskan membaca entry or blog ini...
(gaya mcm ramei sgt je bace blog ko cik ied oiii!)

Ok.. begini....
Ade someone y cakap saya tlh mereject die berkali2...
Ooo... yang ini sungguh saya tdk perasan...
Ade ke die cakap? Ke die bergurau tapi sebenarnye di sebaliknye?
Saya tdk tahu.. dan saya tdk perasan...
Then, saya cuba memberi peluang tuk dia...
But, as i can see.... there is no 'kesungguhan'....
Tiade kesungguhan di sini...
Tiade kesungguhan y die tunjukkan pada saya...
Bagi saya, jika seseorang mahukan seseorang juga...
Dia perlu tunjukkan kesungguhan...
And banyak cara y blh ditunjukkan dgn kesungguhan...
Berfikirlah wahai lelaki...
Kamu itu adalah hamba y bijak...
Dan kamu itu adalah pemimpin utk kami semua...

Saya rasa... utk soal2 'begini'... perlu ada kesungguhan...
Kenapa?
Saya perlukan kesungguhan seorang lelaki utk membimbing saya ke jalan yang baik...
Saya perlukan kesungguhan seorang lelaki utk melakar masa depan yang cerah...
Saya perlukan kesungguhan seorang lelaki utk berjuang demi kehidupan...

Sedarlah...
Kita ini bukannya mereka y berumur belasan tahun...
Kita juga bukannya mereka y baru mengenali bebasnya belajar di universiti...
Kita juga bukannya mereka y baru kenal erti dewasa....
Kita ini sekarang, perlu fikirkan masa hadapan...
Bukan untuk setahun 2 tahun... tapi untuk tempoh bertahun-tahun...
(Ok... saya ini memang org y pkkan future... sejak dr skool dulu saya sdh wat plan for my future... not for a year but for the next 10 years... poyokan saya? hehe)
But then, in the middle of the plan...
If anything happen, then that's what we call 'faith'...
Tetapi, jika sape2 pernah belajar tentang qada dan takdir itu...
Mesti tahu, qada dan takdir itu berlaku diatas apa y kita lakukan...
(yang ni saya mls nak crt details... ape y ustaz saya ajar mase skool dulu saya sdh pun ingat2 lupe)

Yang pasti setiap apa y terjadi kepada kita itu, adalah ujian dan ujian itu Allah turunkan kepada orang2 y mampu menerimanya...
Yang pasti perlu berusaha... dan usaha kita itulah kesungguhan kita...

Maka...
Untuk cucu-cicit nabi Adam S.A.W...
Mari kite berusaha utk tunjukkan kesungguhan kita demi kehidupan yang sempurna

p/s: Maafkan saya jika ada y tidak senang dgn entry kali ni... Y baik itu datangnya dari Allah S.W.T dan y buruk itu datangnya dari hamba2nya seperti saya... Wallahu'alam...

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Friday, December 3, 2010

puisi utk dia....

Salam....

Terima kasih kpd sesiapa y sudi baca blog saya ni...
Terima kasih ye...
Blog ni lbh byk bercakap pasal kehidupan dan apa yang saya rasa...
Saya masih tdk pandai tulis blog y penuh ngan info2 dan maklumat terkini...

Hem... title kat atas mcm gempakkan?
Hehehe... tetibe terpk nak tulis tajuk ni...

























Untuk mereka2 di sana sini...
Yang mencuri pandang wajah kesukaan kamu semua...
Luahkan apa yang kamu rasa...
Beranikan lah diri...
Tidak salah mencuba...
Si dia itu mungkin menanti dgn sabar (✿◠‿◠)

Hahaha... [Mode Cupid] le plak saya malam ni...

Untuk diri saya sendiri...
Tahniah dgn keputusan yang baru dapat pada hari ni...
Berusaha untuk menghadapi dan meng'diagnose' breakdown tuk esok hari...
Bersabar dan menanti sesuatu...

p/s: tahniah kepada kak ani n yusri... selamat pengantin baru... semoga berkekalan hingga ke akhir hayat...


yusri (。❤‿❤。) rohani

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Saturday, November 27, 2010

kejadian tragis di khamis pagi...

Salam...

Saya dah ngantuk sebenarnye...
Tapi, saya kan kate mahu wat entry tuk kejadian tragis tu..

Ceritanya begini...
Saya jatuh terlentang cos tergelincir masa nak amik beg y tertinggal dlm kete..
Waktu tu hari hujan n saya perasan handbag saya tertinggal dlm kete ms saya nak g titon...
Maka, berbekalkan kekuatan saya kuar juge ke rumah tuk ambil beg saya tu...
And... buppp!!! tetibe saya sudah terbaring di atas tiles laman umah saya....
Sakit!!!! sakit gile!!!! Tapi selepas terpinga2 selama 5-10 saat...
Cepat2 saya bgn n bkk pintu kete n amik beg...
Selepas tu saya terus sapu minyak angin n pegi tido...
(ok... saya terasa sedih sket... saya menangis masa nak tido cos xde sape pun y tolong saya masa jatuh... n saya terus teringat kat ibu tercinta)
Then pegi keje ngan muka toya,sedih and moody...
Syukur... saya ke klinik n dapat mc (^___^!!
Malam tu juga saya suruh adik saya bw saya pegi urut...
Alhamdulillah... after diurut lega sket... w'pon tgn n kaki msh rasa sengal2...

And hari jumaat, saya pegi keje seperti bese...
Tangan msh lenguh2 and sengal2..
Kemudian ade checker breakdown...
And saya agak kelam-kabut...
Terpakse jalan laju2 sket (w'pon kaki sengal2 sket)
Ambil unit dlm almari n satu collimator y panjang n berat terjatuh atas tgn kanan saya (terjerit saya dlm office tadi.. sori ok.. itu reflect namanye)
Kemudian, berdiri dari 11.35am sampei kul 1.15pm... and tgn sengal2 pegang mouse (siap shaking2 tu tgn saya... ala2 parkinson tu... jauhkan le aku dr sakit2 begitu, ya allah)
Dan beberapa incident y terjadi... adoi! parah2.. hehe... ( no worries, i still can accept and handle)

Mudah2an hari2 seterusnya dijanjikan perkara y baik2 utk saya
Mudah2an terhapus le dosa2 kecil saya
Mudah2an pekerjaan2 y saya lakukan dipermudahkan
Amin ya rabbal 'alamin

Ok... saya sampai waktu dah..
Mahu g titon...
And esok pagi2 mahu g tgk movie Harry Potter kat JJ,bbT

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

berjumpa my-so-called-exstarian

Salam....

First of all...
Thanks kak ela cos temankan saya sampei kul 7 tadi...
Hehe.. xde mende nak borak sgt tadi except berdiscuss psl kes pagi tadi....
which i realized, in working communication is important...
And selain dari kak ela, mior n abul n kak arfah mmg berjaya memeriahkan suasana petang jumaat di office le tadi ;>
Memang klakar... kami bercerita psl Himawari...
Bkn ibu sinchan ye... tp minah jepun Pe Dc RnD y bernama Kanae .?.?. (surname die aku xhengat le plak) itu dipanggil Himawari....
Penat jugak gelak sampei aku terpakse pegang2 pipi mase gelak cos pipi dah tegang....

Purpose saya kene stayed cos mahu jumpe kawan2 saya masa belajar kat STAR, Klang dulu...
Memule agak berat nak pegi cos badan msh sakit2 akibat jatuh terlentang di pagi hari khamis pada tepat pukul 12.30am di laman rumah saya...
Ok cerita tu agak tragis....
Later i wat entry pasal kejadian tu...

Memandangkan saya sudah berjanji nak jumpe Hazim...
And die juga nak pass kad Kawen kawan kami masa skool di Star, Klang
So, saya pegi juge...
Lagipun, saya mahu juge jumpe Puan Nadia y sedang bergelar "Ibu Buyung"
Dengan kelajuan standard, saya drive kete saya masuk ke SS10 n amik ke SS11
Kemudian, kat cni saya curious...
"If saya lalu terus and menuju ke SS2, mesti saya kene pusing jauh sket tuk ke SS7... Then saya decide tuk lalu dpn Maybank and ikut jalan ke SACC & PKNS... Then terus msk ke simpang kiri n terus ke SS7"
Haha... tahu xkesilapan saya?
Jalan y saya pilih tu pun lalu dpn SS2... n saya terjumpe pintu gerbang Uitm...
Cume jalan y saya pilih itu sedikit jauh n sesak berbanding jika saya straight je menuju ke SS2...
Persoalannya.... how come i can forget the route to SS7?
How come i forget that to go to SS7, i must pass the main entrance gate of Uitm?
How come i forget that Uitm is in the middle of SS7 and beside SS2?
How come????!!!! (OMG! i can't believe myself!!)
Ya allah! i've had studied in Uitm for 4years... and SS2, SS3, SS4, SS6, SS7, SS8, SS9, SS10 & SS11 were our playground!
Tempat2 itu sume adalah tmpt2 kami pegi makan, shopping, cuci mata n rileks2 masa study...
And juga... SS6, SS7 and SS8 adlh tmpt2 kami menyewa rumah...
Sungguh... saya xblh terima apa y terjadi tadi!
Rasa nak hantuk kepala di stereng n ketuk2 kepala sekuat hati...
(Tapi saya xsampai hati le plak cos badan saya msh sakit... xkan nak kasi sakit lg... adoi!!!)

Luckily, after meeting with Hazim and Nad & the husband...
Terubat sket rasa kesengalan saya...
N dgn kedatangan Puan Zatil... lagi le terubat...
Serius.... teringat zmn mase skool dulu..
Zaman kenakalan i masa skool dulu...
(no need le crt lebih2.... saya mmg nakal... kaki ponteng kelas... cabut dr skool bile bosan... counter cikgu disiplin tanpa perasaan bersalah... bla bla bla bla)
Lama juga kami bercerita... sampei penat wat lawak n gelak2...
Memang happy and terubat kerinduan..
And saya teringat kembali memori masa belajar di Form 4 and Form 5 di STAR

Nad... msh seperti dulu... bile dah terslh ckp... mesti trs tukar topik...
Hazim... selalu curious n akan kene kan kami kow2 punye...
Zatil (sometimes kami pgl kecik or tulip)... berciri2 keibuan n kalu ckp mesti berciri2 keagamaan...
Saya... hehe... jgn terkejut... jike dgn kawan2 saya y suke berckp n melawak ni... saya lebih suke mendengar and gelak jike mereka wat lawak... sekali-sekala saya menyelit juge... but most of the time, i become a listener... itu le saya bile dgn mereka (^__^)
Nawa... hubby nad and saya tdk kenal sgt... tp dia mmg klakar... die juge starian cume saya xknl... die knl geng2 kami except me... maybe because all of them live at port klang...
only me at andalas and hazim at kapar...
And maybe becuase of Hazim, nad and zatil were a classmate... dak2 kls perdagangan
Liana (kak nik) and edora (edot) adlh dak2 kls ekonomi
Only me who from Science class... and i wasn't a very friendly during my skool
(and compared to myself now)
Hanya mereka lah kawan2 saya y sgt2 closed ngan saya di STAR

And i rapat dgn dorang because kami adalah bdk2 y bertukar ke sekolah STAR...
Edot and me were from SAMTH( sek agama men tinggi hishamuddin) and we are closed friend since we were in form 1...
Kak Nik was from one of pondok skool at Terengganu
Zatil from SMA (maahad... but i dont remember the skool name)
Nadia n Hazim were from another primary skool...
So, we met there as new student and became a friend...

All of us is still live in Klang (except zatil, she has moved to Ipoh)
But, we only met once a year... if all of us have time
Very pity... but our life is different now....
And now, we tried our best to seeing each other...

For mereka.. geng2 saya
Maafkan aku ye... cos dlm ramai2 aku le y plg jarang contact korg...
Aku le y plg senyap... xupdate info aku kat korg... sori ye...
Yup... aku phm hp kan ade... blh sms or call...
But korg tahukan aku camne? korg knlkan aku macam mane?
But... i will try my best to keep in touch... insyaallah ;>
And Hazim... aku doakan ko jumpe the 'only one' n ko dpt kawen tahun depan...
To kak nik... ko pun sama....
and korang doakan aku juge ;> cume jgn le waktu terdekat ni... hehe
Aku byk lagi mende nak kejar...
(korg tahukan aku ni cam ne? aku kan dr skool dulu ade wat plan tuk life aku)...
Tapi, jike dah sampai jodoh aku (haha... sampei skrang pun aku xpnh ade pakwe... lg mahu ckp psl ni)
Korg mesti dpt kad kawen aku punye... N korang antara org y terawal tahu... Just pray 4 me, ok?
I deeply hardly missed our old days... (。❤‿❤。)

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Tuesday, November 23, 2010

Feeling grateful...

Salam...

Ish! tadi... masa tgh drive, aku terpikir tuk wat new entry...
And... pelbagai ayat berlegar2 kat kepala...
Tapi, la ni... aku tgh melayan cerita korea...
Maka... hilang sume ayat2 aku...

Why is today making me grateful...?

Because i'm glad that i am very healthy...
I have never been admitted in hospital or involve with any minor or major operation...
I have never get any serious illness such as cancer or leukimia...
I'm so grateful today... alhamdulillah....

After visiting my friend whom admitted in the hospital...
I was on my way to going home....
And, while waiting for the traffic to clear...
A bus stopped on the roadside...
Passengers were rushing out from the bus to go home...

Suddenly, i thought something...
If i was the passenger... then i must be really exhausted and tired....
Waiting for the bus to reach home... rushing to solat maghrib...

How grateful i am... that i am inside my car...
Driving home early and safely...
But then myself, usually complaint about the traffic, the toll price, the fuel price...
How grateful i am... i can still purchase and own a car...
While others still waiting in line for a bus and maybe skipped their solat...
But then myself, sometimes feel that i haven't enough time and money...
How grateful i am... i should feel thankful to the one who creates me...

Grateful... thankfull...
To the Almighty, to the world creator... Alhamdulillah

For everything that happened today...
Alhamdulillah for giving me the guidance
Alhamdulillah for giving me the challenge to make me more patient
Alhamdulillah for making my day easier and peaceful every single minute
Alhamdulillah... for you the greatest one, allahu rabbi  (。❤‿❤。)

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Monday, November 22, 2010

soal hati?

Salam...

Ish! Sepatutnye... saya dah kene masuk tido dah...
Tapi... saya menyambung projek movie all the nite ;>
Hehe... sudah ku tonton GI joe ini... tapi masih mahu layan lagi...

Entry baru dah pun ku post...
Tapi... mahu tmbh entry lg... blh x kawan2?
Xblh pun... saya mahu tmbh juge....

(sambungan di buat pd hari ni... hari ahad 211110 2340)

Hemm... semenjak 2menjak ni....
Actually... after kekwn saya dikilang berenti beramai2 (3 tahun y lalu...)
Saya agak mudah menitiskan air mata...
Kemudian, selepas melepasi umur 25thn...
(haha... saya msh muda lg.... 25thn itu pada thn lps ;> )
Saya agak mudah tersentuh.... n kekadang tu menjadi lebih sensitif...
And agak cepat menangis... especially after solat...
Tapi, saya seboleh2 nye mengelak dr menangis di depan kawan2 n famili....
And saya cube sedaya upaya utk tdk menangis walaupon saya seorang diri...
Jangan tanya kenapa... cume saya rasa lemah jika saya menangis... (@___@!!
Yang ini masalah hati saya y xdpt dibendung skrang... adoi!

Errr.... entry y saya tulis ni cam xde kene mengena ngan tajuk utama ;>
Hehe....
Semalam... masa tajuk entry ditulis... saya agak resah ngan soal hati saya...
Then... saya ade berborak ngan kawan saya di ym...
Slps berborak and received some advice from her... saya agak cool n relax...

Yang pasti... there is someone y menyebabkan hati saya agak berbunga2...
(berbunga2 ke?)
Rasanya tak... tapi buat saya agak tenang... mungkin ;>
Buat saya hendak berubah kepada y lbh baik...
Ermm... saya sdg belajar tuk menutup aurat dgn lbh sempurna...
Sedang berusaha tuk kembali rajin mengaji after solat maghrib...
Sedang berusaha memupuk diri bangun awal dan membaca ma'thurat y dah lama saya xsentuh..
(mari rakan2... kite perbanyakkan mengaji dan berzikir)
Tidak mengeluarkan kata2 y xsepatutnye bile bercakap n marah...
Sedang belajar agar tidak mudah marah... sedamg belajar tuk lbh bersabar...

Mungkin dia punca saya ingin berubah...
Mungkin juga berkat doa mak ayah saya y ingin saya berubah...
(y ini mungkin lbh tepat...)

Terima kasih utk dia... y menyebabkan saya berubah...
Terima kasih utk mama and abah... y sentiasa mendoakan kebaikan utk saya...
Terima kasih utk Allahu Ya rabbi... kerana menunjukkan jalan utk saya dan mengkurniakan perkara y baik2 utk saya... Syukur alhamdulillah...

Jangan tanya saya siapa dia...
Mesti le saya xnak ckp sape orang nye... hahaha (gelak jahat aku kat cni... opss... opss)
Yang pasti hati saya agak keliru dgn apa y saya rasa skrang....
Kerana sebelum ini dia itu xpernah mendapat tmpt dihati saya...
Dan saya tahu saya juga x mendapat tmpt dihati dia...
(siapa lah aku ini... --> lagu amy mastura siapa lah aku...)
And my friend told me that my heart should take a rest...
(you know who you are frenz... and i will take your word... surely...)
Cuma... mengingati dia kadang2 buat hati saya gembira...
Mengingati dia juga buat saya jadi keliru...
Jadi... biar lah apa y saya rasa ini mengalir...
Satu masa mungkin akan berhenti...

Yang pasti... ini pegangan hidup saya...

[Menyukai xsemestinya disukai...
Menyintai xsemstinya dicintai...
Berterima kasih pada orang y menyukai saya kerana sudi menyukai saya y biasa2 saja...
Berterima kasih pada orang y saya suka kerana sudi tdk membenci akan apa y saya rasa padanya...
Dan menyukai seseorang itu lbh baik dari membenci...]


۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Saturday, November 20, 2010

pemahaman?

Salam....

Tajuk macam gempakkan?
Actually, saya xtahu nak tulis tajuk ape...
And currently saya smbil dok tekan2 keyboard smbil menengok movie "i am sam"

Pemahaman?
Hem...
Skrang ni dah hmpir 3weeks parent saya berada di kota mekah...
Selama 3 minggu ni, everything kat umah ni saya y uruskan...
Dari basuh baju, kemas rumah, lipat baju, basuh pinggan, beli groceries, bsh pinggan, bla bla bla...
Basuh baju n basuh pinggan itu mmg keje standard le...
Tapi, lipat baju? Ohh! i hate lipat baju....
But still terpakse lipat cos dah berbakul2 baju y di basuh and xterlipat....
(menci! menci! menci!)
Tapi... bile melipat tu... tetibe terkenangkan my mom y selalu lipat baju kitorg sume...
Kesian ibuku.... terpakse melipat baju kami sume cos anak gadisnye xsuke lipat baju...

Bile time mengemas dapur, penatnye bkn men le!!
Especially kalu balik2 keje je kene g tgk kat dapur....
Paham dah saya! Ini le yang my mom rasakan setiap kali blk keje...

Bile kene make sure all the trash mesti kene bungkus and kene buang dlm dustbin early morning...
Early morning disini adlh pd pukul 6.15am ke 6.30am....
Huk huk huk... that time i baru je nak bersolat subuh...
Betapa kelam kabutnye saya... begitu le my mom setiap pagi...

And one more pemahaman when my mom penat2 msk...
Then saya blk keje n ckp xmahu mkn...
Alamatnye mknn tu sume disimpan dlm peti sejuk...
Mesti ibuku kecewakan?
Well... itu y saya rasa bile penat2 blk keje then berusaha msk nasi...
Panaskan all the food y kat dlm fridge tu...
Goreng ayam le... Tapi, sekali tu adikku kate sdh mkn siap2 or xmahu mkn...
Aduh!! kecewanya hati....
Kasihannya ibu ku.... bile melayan kerenah kami y macam-macam ni...

Ish! xsabonye mahu tunggu 8 Disember ni... aku mahu peluk cium my mom...

~ mama, i luv u so much (。❤‿❤。) ~

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Wednesday, November 17, 2010

Malas tahap dewa...

Salam semua...

Serius... saya mmg malas tahap dewa mahu menaip...
Mahu memikir tuk menaip...
Mahu mengupdate blog ni...
Even byk mende y tlh and sdg berlaku around me...
Even ade mende2 y ingin saya tulis, taip, and luahkan kat cni...

Tapi memang tgh malas...
And mata pun tgh mengantuk...

Pape pun... Salam Aidiladha tuk semua
(w'pun terlmbt ;>)
Pada sesiapa y mengalami masalah tekanan darah tinggi...
Jangan byk2 mkn daging, ok?

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Saturday, November 6, 2010

Hari ni dlm sejarah...

Salam...

Malam ni... tanggal 6/11/10... untuk pertama kalinya...
Saya tido sorang2 di rumah...
Kawan saya... agaknya... tdk dpt dtg atas sbb tertentu (T___T)

FYI, my parent skrang dah berada di tanah suci mekah...
Have i mentioned to you all? Nope, rite?
Well, the day mereka mahu ke sana...
Rumah kami dipenuhi orang y dtg menziarahi dan mendoakan mereka...
Maka, di atas sebab2 begitu ramai y concern jika saya duduk sorang dirumah...
Selain dr faktor, orang2 y suka wat jenayah... saya ni kan berpenyakit orgnye...
Jadi, sedikit merbahaya tuk tido sorang2 di rumah...

Tapi, Allah itukan maha pelindung...
Allah itukan maha penyayang lagi maha pengasih...
Mudah2an... saya dibawah lindungan Allah S.W.T

"Tawakal tu'ala allah" --> ayat ini bermaksud tawakal kpd allah
Tawakal disini perlu di iringi dgn usaha
Usaha saya:
1) Dah sms kwn saya dan ajak die tmnkan saya
2) My mom dah tahu saya tido sorg2... jadi saya minta dia doakan keselamatan saya disini...
3) Saya sdh inform adik, akak n puan dina y saya sorg2...
4) Pintu2 semua saya sudah kunci n sendal...
5) Lampu di dapur and living room mmg saya sll biarkan menyala...
6) Kunci kereta and rumah saya dah bw msk dlm bilik
7) Kunci kereta adik saya y mmg best (alarm die bunyi sket punye kuat) saya bw juge ke dlm...
 jika emergency, saya tekan je alarm kete die dr dlm bilik
8) Doa... saya skrang tgh memohon perlindungan dr Allah... "ya allah, lindungilah hambamu ini dari sebarang musibah, bencana dan ketakutan. Kepadamu lah hamba mu ini berlindung"

Mesti korang pikir... "alah, duk umah sorang je pun... ape nak takut?"
Ok... maaf le, kalu korang rasa saya agak beremosi... tapi...
Serius, hari ni dlm sejarah saya terpakse tidur di rumah sorang2...
Dengan kesihatan saya y msh berada di thp y tdk memberangsangkan...
Uwaaaaa!!! kalu saya kene attack sape mahu bawa saya pergi ER nanti???
(ok... ayat ty ni mmg emosi... kite abaikan, ok?)

Ok... entry stop disini...

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Navi (feat. Crown J) - Heart Damage

Salam...
Well...
Idea nak tulis new entry ade... tp mls nak type panjang2...
Hehe ;>

Video clip dibwh ni from one of korean singer... Her name is Navi...
She have a great vocal, also have a nice2 song (*^ - ^*)

Kesimpulannye, saya suke die and korang kalu nak dgr suare die...
Korang play le video ni... If korang xnak, i kesah pun





p/s: batuk xmahu hilang... rasa nak garu2 je anak tekak ni (@____@!!

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Thursday, November 4, 2010

bersyukur...

Salam...
Dah beberapa hari xupdate blog ni...
Mahu wat entry tp asyik ngantuk je...

Ima... a.k.a skrang..
Saya berada dlm keadaan y tdk sehat...
Demam, batuk, asthma n juge skt perempuan setiap bulan...
Sakit2 diatas saya tdk risau sgt melainkan asthma...
Pernafasan saya skrang ni agak tersekat2 and pendek2...
Inhaler... hari ni saya sdh pakei sebyk 10kali...
Mungkin jika xok2 juge... saya kene pergi ke hospital n pakei nebulizer...
Saya ini amat takut tuk lelapkan mata jika keadaan saya msh tdk stabil...
(hyperbola kan?)
Tapi... saya bersyukur n tabah terima dugaan ni ;>

Ashtma ni bkn penyakit y kronik..
Cume... die blh menjadi bahaya jika pesakit lmbt mendapat bantuan oksigen...
Bahaya disini adalah ia blh menyebabkan kematian...
And asthma ini berlaku kerana paru-paru kite allergic to something such as infection, habuk, makanan sejuk, cuaca y sejuk or y terlalu panas, ubat-ubatan...
And utk condition saya... saya akan allergic pada habuk... n juge cuaca (terlampau sejuk or panas)...
And saya juge mudah kene attack jike ade infection pd tekak saya...

Nape saya rasa bersyukur?
Sebab... suatu ketika dulu... saya selalu saje diserang demam n sakit2 y pelbagai2 jenis...
And saya selalu mengeluh..
Kemudian... ade someone y ckp pada saya "kalu kite ni selalu sakit... meaning that ALLAH itu sayangkan kite... knp? cos bile kite sakit... maka... dosa2 kecil kite akan terhapus"
Terharu and syahdu saya dgr statement ni...
Jadi, skrang ni saya sedang bersyukur n berharap... mudah2an terhapus dosa2 kecil saya...

And, apelah sangat sakit saya y ini jika dibandingkan ngan kawan saya y skrang sedang menanti penderma paru-paru...
Kawan saya, Azaryna Noh.... seorang Engineer seperti saya juge...
Baru pulang dr Aussie setelah wat Master disana... dan baru bekerja lbh kurg 3bulan di sebuah kilang di melaka...
Paru-paru die mengalami scar (suspected dr kecik, cume keadaan semakin teruk bermula tahun ni)
Skrang, die mendapat bantuan sepenuhnye dr tabung gas oksigen utk bernafas...
Mudah-mudahan azza akan bertemu penderma paru-paru... n kuat semangat ;>
Jadi...
Jike kite sakit or menerima dugaan...
Rasanye xsalah jika kite berpikir "apelah sgt sakit aku ni or dugaan y dtg ni berbanding dgn org2 y len"
And sesungguhnya... Allah itu maha penyayang n pengasih...
Ujian2 itu Allah berikan pada hamba2nya y dirasakan mampu menerima dgn hati y tabah serta kuat mengharungi dugaan itu...
Ujian2 itu Allah berikan kerana Allah itu sayang pada hamba-hambanya...

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Thursday, October 28, 2010

aku sudah jatuh cinta ~ ❤❤❤

salam semua...

ok! saya sudah jatuh cinta....
pada 'something' di bawah ini
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'

'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
HTC DESIRE Z

mesti kumpul duit untuk beli ini ;>

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
 (。◕‿◕。)

Friday, October 22, 2010

me is myself ;>

salam....

Hehehe... xtahu nak tulis title ape...
Korang... boleh terima x tajuk ni?
(korang xterima pun aku peduli ape ;p... entry aku, aku punye suke le ;> hehe)

Actually, i just came back from Sunway Pyramid...
Today, we had our dinner at Carl's Junior...
We?
Together with me are... K.rona, k.suzie, k.ani, zul, zam and zam's hubby (boyot)...
Purpose of we sat together is because puan zamratul treated us a dinner...
Lagipun... kami sudah lame xberkumpul and mkn beramei2...
Almost 3 month saya rase...
Hehe... mereka and aku dah lame tak serbu kedai2 makan kat muka bumi selangor ni...

Ok2... back to the title... (suke btl menyimpang dr tajuk sebenar... ish2!! pe nak jadi ni?)
Actually, saya mahu share sesuatu pasal diri saya
(rasanye korang sume sudah tahu perangai saya dalam dan luar ;> )
Today, saya ade  wat satu quiz...
Quiz ni byk tny pendapat dr ape y kite minat...
Fragrant ape y kite suke? bau ape y mengenangkan kenangan kite y plg nostalgia? first time rs aiskrem vanilla ape perasaan kite?
Kirenye, soalan die sgt simple n jwpan y perlu di pilih sangat simple...
But, the most part yang saya suke adalah... rersult itu betul2 mengdescribe kan diri saya...
And kawan2 saye pun agree dgn result itu...
So... kekawan y lain... anda boleh check either it's true or not...



Result:
You are grass-fragrance type
'
'
'
(i do like the smells of grass especially after raining... why? because the smell is very fresh and reminds me the memory when i was in skool at SAMTH)
'
'
'
Description:
You have strong will, not dependent on others and gives an impression of being a lone ranger.
You are extremely curious and sensual, living a clear headed, modern life.
At first glance you place yourself on a pedestal, and are difficult to get along.
But, once others talk to you, they know you are easygoing.
And when relationship develops, they realize you are affable.
You have an androgynous charm, which makes you popular with all genders.
But you don't like your weak side to be seen.
You might look cool on the surface, but beneath it all you are really passionate.
Only people who know your true self can maintain a long-lasting relationship with you.
'
'
'
Comment from me:
I am ordinary girl who like to be accepted by my friend and family.
Me who is trying to seize the best for my life.
I have strong will and like to be optimistic.
I always have a plan for my future.
I always try my best to cover my sadness.
Easily getting angry but manage to persuade my own emotion.
Always be mistaken as arrogant person.
I am stubborn person.
I am talkative person.
I don't bother what people talks about me.
I can consider myself as a good listener.
Always believe beauty is subjective.
To build my confident, I always feels beautiful ;>
I'm always believe people have their excess and weakness.
I feel very thankful that I was around my friends.
And feeling vey grateful that my friend and family were on my side.




۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Tuesday, October 19, 2010

Di manakah cantiknya seorang wanita?

Salam semua...
Interesting tak tajuk entry saya hari ni?
[hehe... sejak 2 menjak ni penggunaan word 'saya' agak kerap digunakan kat entry2 y di post]
[xpe le... nmpk lebih bersopan... ;> (huhu... sungguh xboleh blah!)]
Ok... berbalik pada topik asal...
Actually, saya terlihat akan tajuk 'Di manakah cantiknya seorang wanita?' di post kawan saya di FB.
Terus saya tertarik untuk baca....
Artikel ini di post melalui i luv islam.com (discover the beauty of islam)
Perisiannye sgt bagus and baik
(haha... sungguh bertatabahasa btl ko ari ni ye, cik ied!)
Err... sori! iklan sekejap....

Ok... silalah baca, kawan2 (◠‿◠)

**************************************************************************

Di manakah cantiknya seorang wanita?

Picture is from iluvislam.com

Ahad, 17 Okt 2010 15:54

zatyrainz
Editor: iluvislam01
 
Mungkin pada sepasang matanya yang hening yang selalu menjeling tajam atau yang kadang kala malu-malu memberikan kerlingan manja.
Boleh jadi pada bibirnya yang tak jemu-jemu menyerlahkan senyuman manis, atau yang sekali-sekala memberikan kucupan mesra di dahi umi juga, ayah, suami dan pipi munggil anak-anak.
Atau mungkin juga pada hilai tawanya yang gemersik dan suara manjanya yang boleh melembut sekaligus melembutkan perasaan.
Sejuta perkataan belum cukup untuk menceritakan kecantikan perempuan. Sejuta malah berjuta-juta kali ganda perkataan pun masih belum cukup untuk mendefinisikan tentang keindahan perempuan.
Kitalah perempuan itu. Panjatkan kesyukuran kehadrat Tuhan kerana menjadikan kita perempuan dan memberikan keindahan-keindahan itu.
Namun, betapa pun dijaga, dipelihara, dibelai dan ditatap di hadapan cermin saban waktu, tiba masanya segalanya akan pergi jua. Wajah akan suram, mata akan kelam.
Satu sahaja yang tidak akan dimamah usia, sifat keperempuanan yang dipupuk dengan iman dan ibadah.


Anda ingin lebih cantik dan menarik?

# Jadikanlah Ghadhdul Bashar (menundukkan pandangan) sebagai "hiasan mata" anda, nescaya akan semakin bening dan jernih.
# Oleskan "lipstik kejujuran" pada bibir anda, nescaya akan semakin manis.
# Gunakanlah "pemerah pipi" anda dengan kosmetik yang terbuat dari rasa malu yang dibuat dari salon Iman.
# Pakailah "sabun istighfar" yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang anda lakukan.
# Rawatlah rambut anda dengan "selendang islami" yang akan menghilangkan kelemumur pandangan lelaki.
# Hiasilah kedua tangan anda dengan gelang tawadhu' dan jari-jari anda dengan cincin ukhuwwah.
# Sebaik-baiknya kalung anda adalah kalung "kesucian."
# Bedaklah wajah anda dengan "air wudhu."

**************************************************************************

Saya sukakan kecantikan... (。❤‿❤。)
Saya suka perkara2 yang cantik...
Dan saya rasa cantik itu adalah perkara yang subjektif 

Cantik itu indah....
Cantik untuk kita perlu seiring dgn penampilan, perlakuan dan amal ibadah...
Mari kite semua bersama-sama mencari kecantikan itu, ok?

p/s: "ok?"... dah lame xselitkan word ni dlm percakapan saya... mase di uitm dulu saya sgt suke gunakan word "ok?'' jike bertanya pada kawan2 saya... especially bile m'sms' orang ;>

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Monday, October 18, 2010

surah al-mulk...

Salam sume ;>

Bace tajuk di atas....
hehe...post ari ni agak berbunyi islamik....
Tapi, ramai y tahu bkn kebaikan surah al-mulk ni

Kenape ye aku tulis begitu ye?
Ini kerana sejak 2 3 hari ni saye asyik bermimpi buruk...
Bermimpi y boleh kite sume panggil "Nightmares"
Jangan tanya saye kenapa...
Tapi mungkin kerana kekurangan membaca ayat2 allah seperti y sebelum2 ini saye lakukan...
(bukan ingin menunjuk ok kawan2.... tapi dulu ketika study saye agak rajin sedikit dr skrang)
Al-mathurat juge sudah lame saye tdk sentuh (T___T)
Mimpi2 sebegini dulu... selalu saye alami mase study di matrix....
(Err! Tdk le selalu cume ade juge le terjadi)
Gangguan sebegini memang saye tdk suke...
Mudah2an saye berada dibawah lindungan Allah S.W.T

Jika dulu, ketika berada di asrama mase skool (hehe... aku pnh duk di hostel... tp bertahan 3 bln je)
And ketika study di matrix and uitm...
Surah ni antara surah kegemaran tuk dibace before tido....
Based on kata2 ustazah and akak2 y alim ketika skool di SAMTH
Surah ni adalah surah penenang jiwa dan pelindung....
Surah ni boleh dibaca selepas jiwa kite dah berada dlm keadaan tenang....
( Skrang ini jiwa saye agak kurang tenang (@____@! adoi!!! rase mahu ketuk kepala sendiri kuat2! )

Kelebihan surah Al-Mulk:

1) Anas bin Malik meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda: "Satu surah membela pengamalnya sehingga ia dimasukkan ke dlm syurga iaitu: "Maha Berkat Tuhan yang menguasai pemerintahan" (Surah Al-Mulk." (Majma' al-Zawaid- perawinya di nilai sahih)
2) Ibn 'Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda mengenai surah Al-Mulk: 'Ia adalah surah pelindung. Ia menyelamatkan (pengamalnya) daripada azab kubur.' (Riwayat al-Tirmizi dan dinilai Hasan Gharib)

Intisari Surah Al-Mulk:

1) Menitik beratkan prinsip akidah. Iaitu mengithbatkan kewujudan Allah, kebesarannya, kekuasaannya di atas segalanya, pembuktian terhadap ke-Esaannya, dan makluman mengenai Hari kebangkitan dan Perhimpunan.
2) Ungkapan untuk memuji Allah menyerlahkan keagunganNya dan mengesakanNya dalam hal pemerintahan dan kekuasaan. Juga dimaklumkan bahawa Dialah yang mengendalikan segala yang wujud dalam konteks menghidupkan dan mematikan.
3) Dalil kewujudan Allah. Antaranya, Dia menjadikan tujuh lapis langit, menghias langit dengan bintang-bintang yang bergemelapan. Serpihan bintang itu digunakan untuk merejam syaitan.
4) Di antara petanda kekuasaan Allah SWT ialah disediakan azab neraka jahanam untuk golongan kafir dan diberikan berita gembira kepada golongan beriman dengan keampunan dan ganjaran yang besar.
5) Di antara petanda pengetahuan, kekuasaan dan nikmat Allah SWT ialah Dia mengetahui segala yang tersembunyi dan yang nyata, Dia menjadikan manusia dan mengurniakan rezeki.
6) Muka bumi dipermudahkan untuk kehidupan yang selesa, ia dipelihara dari gejala jerlus. Langit diperlihara dari hujanan batu-batu yang membakar dan membinasakan manusia, burung-burung terbang tanpa terjatuh.
7) Manusia dicabar supaya mencari pelindung atau pembela selain Allah sekirannya Dia ingin mengazab mereka.
8) Peringatan terhadap golongan yang mendustakan dakwah Rasulullah S.A.W dan amaran dari mendedah diri mereka kepada azab.
9) Pengistiharan wajib bertawakal kepada Allah, dan ancaman dimendapkan air yang mengalir di sungai dan yang terpancar dari mata air tanpa ada sesiapa yang lain yang boleh mengalirkannya semula dan menggantikannya.


۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)

Saturday, October 16, 2010

any vacancy?

bekerja di kilang aku skrang ni sungguh menyesakkan....
aku mahu cari keje lain...
korg... ade keje kosong xtuk aku?
vacancy for engineer?? please!!!


۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
 (。◕‿◕。)

Tuesday, October 12, 2010

sayu...

Salam...

Hari ni...
Blk2 dr keje... masuk je rumah dah dgr bunyi org memasak dr dapur...
Oooo! Rupe-rupenye... ibu saye memasak... (masak mee goreng)
Tidak tahu kenapa...
Tetapi hati saya menjadi sayu and sedih melihat kesungguhan ibu tercinta memasak...
Terasa mahu menangis... tapi... 2 3 minggu ni saje saye sdh kuarkan byk air mata...
Maka, saye sdh letih... (saye tdk blh menangis byk2... tdk baik tuk kesihatan... dan saye tak boleh start menangis... cos history tlh terbukti cik hidayah blh menangis tanpa henti selama 3hari)
Alahai! Saye mesti rindu pd masakan ibu saye sepanjang 40hari starting from 26/10...
(walaupun my mom jarang msk kat umah ;>)

Untuk pengetahuan rakan sume, ibu bapa saye bkl pegi menunaikan haji pd bulan ni...
Mudah2an mereka dapat menunaikan fardhu haji ngan sempurna... begitu juge pd umat2 islam y lain...
Untuk pengetahuan rakan2 sume, saye juge ade merayu utk pegi menunaikan haji pada tahun ni (tuk teman my mom y kurg sehat..) tp, tiada rezeki tuk saye pegi ke sane...


Makkah al-mukarramah

Hati n perasaan? Sungguh sedih sekali... saye menangis satu hari bile tahu saye xdpt ikut ibu tercinte...
Mungkin, tuhan itu lebih tahu ape y sepatutnye tuk hambanya...
Mungkin, sebab saye merasa saye blm bersedia lagi tuk berubah kepada y lbh baik...
(berdosanye aku!! bile membuat kebaikan berpikir 2 3 kali...)
Mungkin, sebab saye pnh berniat di dlm hati saye mahu menjejakkan kaki ke tanah suci mekah bersama2 bakal suami.... (hajat ni pernah saye sampeikan pd ibu tercinta)
Mungkin... mungkin... Wallahu'alam... Allah S.W.T itu lbh mengetahui segala2nye...

Maka...
Hati saya sekarang sebenarnye agak kurang stabil...
Saye blh jadi gembira n tersenyum ceria di tmpt keje (w'pon skrang saye tgh menjadi "bahan"... Gara2 business trip ke Taiwan ari tu... xpe2! terima je cik ied...)
Saye blh secare tiba-tiba naik hangin w'pon mende tu kecik je ( isthigfar byk2!! ingat tuhan... please!!)
Saye blh jadi sedih and terase seperti mahu menangis (tapi saye tahan... tahan semahu-mahunye!)
Saye blh jadi keliru dengan perasaan saye sendri... (sungguh xphm... allah! bantu le hambamu ni)
Saye blh menjadi sayu... sesayu2nye bile pulang ke rumah dan melihat ibu saye...
Kesimpulannye... hati saye bkn ade taman (seperti y mereka sdg perkatekan di kilang itu!)
Hati saye skrang penuh dgn semak samun... berduri-duri... sehingga hati saye rase berdarah, berderai pedih serta sedih.... 
Hati saye skrang sangat fragile... korg sume tahu ape itu fragilekan?



~~~> Maaf le sume.. entry saye asyik y berbunyi sedih... After this, i akan post entry y lbh informatik ok?
          Such as beauty and care, science and technology, food and health dietition... ok?

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)