Saturday, February 4, 2012

double master then phd?

Salam....

Double master and Phd?
Am i the new Mat Jenin?

Nov 2011:
Perbualan antara ibu dan anak
Anak: Eh! Thn dpn dah 28thn....
Ibu: tu le... dah ade calon x? Kate nak kawen umur 28..
Anak: (Smbil tergelak) xde lg... tp mane le tahu thn dpn terjumpe calon y terbaik
((dlm hati... tu le ari tu ade y nak tp di tolak --> kata hati kata tidak, chemistry null))
Ibu: xpe le... hbskan le study dulu... nnt pk psl tu sume... tp mesti kawen sblm 30 tau?
Tambahan dari ibu: xkan kat kelas xde y minat?
Anak: xde le ma... ((anak mu ini bkn gheti nak usha anak bujang org lbh2 ibu ku... kalu xdgr lecture, mate dok thn ngantuk or sebok berborak ngan gadis cina sblh ku)) Iranian ade le ma... Ensem2....
Ibu: Ko jgn dok tgk iranian tu lbh2... cari org mesia...
Anak: ((dlm hati --> dulu bkn ke pnh ckp anakmu ini mcm xkan kawen ngan org mesia je)) Ye le.. xnak le angah... ensem mmg ensem... tp dorg tu social gile le ma... solat sume ntah camne agaknye....
Ibu: Bgs le....

Dec 2011:
Perbualan antara kakak senior kilang dan adik juniornye ((dah xjunior dah.. hukhuk))
Kakak: Tahun dpn dah 28thn.... plan nak kawen camne?
Adik: Hahaha... calon xde lg... so xde le kot...
Kakak: Habis tu camne?
Adik: Tu le... masalhnye... saya xterpk sgt psl kawen wat mase skrang... saya ade plan lain actually...
Kakak: Ha sdh!! Ape y kamu dah plan ni... mak kamu tahu ke xni?
Adik: Mesti le x... akak tahule saya ni... mesti pk ape y saya nak tuk future...
((dlm hati... ni rahsia bsr ni))
Adik: saya plan nak wat master in electrical pas hbs master kat um ni... pas tu br smbung PHD... itu plan le... xtahu le jadi ke x... n saya nak pegi luar dr mesia... hehe.. mak saya xtahu lg psl plan ni...
Kakak: Hbs le pening kpl mak kamu kalu dgr psl ni
((Adik pun tergelak... smbil drive kete ;>)

Hujung Dec 2012:
Perbualan senior dan junior
((Ketika rehat ms OT, si junior bercerita psl kawen, keje dan belajar... ))
Senior: Oh... saya kan xtahu le... saya ade plan len... ari tu kate nak kawen umur 28thn tapi...
Junior: Akak dah ade calon ke?
Senior: xde... n xcari pun.. haha... saya rase le... saya xde terasa nak kawen lg le... saya ade mende y saya nak wat seblm kawen...
Junior: Akak... umur akak dah nak 28 kot... level2 ni dah risau kalu xkawen lg...
Senior: Tu le... tp sayaade mende nak capai... pelik kan? xnormal ke saya ni?
Junior: Mmg xnormal pun (smbil tergelak bersama2)

Awal Feb 2012:
Perbualan antara Owner Blog dan rakan sekerja nya
Rakan: Aku tgh bersemangat nak further sampai PHD (smbil bercerita tentang course die n bersemangat nak jadi seorg Computer scientist --> hbt kan?)
Owner: Tu le... mcm menarik jadi scientist or researcher (smbil bercerita psl crt korea snow queen.... hero die sgt genius in math... level kuar kan formula math n siap provekan formula pengamiran y wujud ni x 100% betul --> teringin jadi begini.. tp IQ level xsetinggi itu)
Rakan: Aku  mmg berminat nak smbung PHD...  (smbil bercerita lagi)
Owner: Actually, aku pun mmg ade plan nak smbung gak... tp aku nak wat master electrical pas hbs y ni, then wat PHD (bocor le rahsia idup ku)
Rakan: (tdk bersetuju psl double master tp masih menyokong tuk smbung PHD)
Owner: (Merasa bersemangat tetiba)

Adekah saya terlampau bercita2 tinggi?
Saya tdk suke peperiksaan tpsaya sgt suke tuk gain n add up knowledge...
Saya mengeluh kepenatan bile kena g kls.. tp sgt enjoy bile dlm kls...
Saya y sedang  mengubah haluan hidup... adekah tersgt2 bermimpi2? Terlampau bercita2 tinggi?
Saya... seorang y suke fikirkan future tuk 5or10 thn akan dtg bkn 2 3 thn...
xsalahkan?

Teringat kenangan ketika Motivasi Exam SPM 2001:
Seorg motivator berckp "Kamu perlu tulis karangan tentang bunga... sile pikir n pilih bunga y kamu akan tulis". Kemudian motivator bertny "sape y pilih bunga rose?" Hampir satu dewan angkat tangan. Bertny lg "Sape y pilih selain rose?" Xlebih dr 10org y angkat tgn.. segelintir memilih bunga raya... 2 org saje y plh bunga berlainan.. Kawan saya memilih tulip (lalu kemudian di panggil Tulip oleh saya) Dan saya memilih carnation (kemudian saya trs jatuh cinta dgn carnation).

Motivator berkata "Mereka ini... berfikiran kreatif, lain dr y lain dan suka kan kelainan"


۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)