Saturday, January 8, 2011

Perlukan motivasi diri?

As-salam....

Setelah menerima satu email mengatakan lebih baik menggunakan perkataan As-salam dr Salam...
Saya decide tuk gunekan As-salam... tp rakan2... sila le bace dgn ayat y penuh ye?
As-salam tu cume shortform saje....

Berapa hari ye saya xupdate blog ni?
Selain penat cos blk lmbt...
Saya ade berciri2 mls tuk berpikir...
Fikir tuk tulis2 sesuatu y bermakna....

Tapi hari ni, saya mendapat hidayah....
(hidayah sgt le ko hidayah oii!)
Hehehe... sebenarnye perut kekenyangan cos makan dgn byk kat Seri Segi Steamboat tadi...
And saya tdk suke utk tido dgn perut penuh dan kekennyangan...
Purpose mkn2 ni cos tuk meraikan rakan2 y dpt naik pangkat dan jugak one of team EF y resign...

Mase on the way ke sana, saya on radio i.k.i.m. fm...
And terdgr le satu crt psl seorang lelaki y bermusafir berbatu2 berkomunikasi ngan Nabi Ibrahim...

Ceritanya begini...
Satu hari lelaki y bermusafir ini berjln dipadang pasir lalu terserempak dgn seorg y daif n miskin...
Lelaki daif ni tdk mempunyai kaki n tangan...
Kemudian datang seekor burung helang memberi lelaki itu mkn...
Lalu berceritalah lelaki y bermusafir ni kepada nabi ibrahim tentang kejadian itu...
Smbil berkata ''Selama ini aku tdk sedar, aku berjalan sejauh mungkin utk mencari kesenangan... Bile melihat si daif ini, baru ku sedar bhw tdk perlu berjln jauh... si daif itu blh mendptkan mknn dgn senang nye... apatah lg aku.. rezeki itu dgn mudah sampai kpd si daif... aku juge blh jadi seperti dia"

Ok... kat cni saya dah pelik...
Knp perlu mengambil cnth pd si daif itu?
Knp perlu hny menunggu rezeki y berkunjung tiba?
Apekah y cube disampaikan oleh Ustaz ni?

Kemudian nabi Ibrahim pun berkata " Cerita kamu itu sungguh penuh dgn pengajaran dan tinggi dgn nilai2 murni. Tapi mengapa perlu memilih tuk jadi si daif itu dan mengambil contoh y serendah itu? Bknkah kamu itu lengkap anggotamu dari si daif itu? mengapa tidak memilih utk jadi si helang? Berusaha tuk mencari rezeki dan membantu y lemah? Tidakkah kamu perasan y helang itu sgt mulia dan adlh contoh y sgt baik? Knp perlu menunggu rezeki tanpa berusaha serta meminta2 pd y lain? 

Oooo... begitu rupenye (dlm hati saya)
Sungguh bgs intipati cerita ini....
Dari kata2 ustaz itu....
Orang y bermotivasi tinggi die akan selalu memikirkan perkara dr sudut positif...
Meaning that die akan memilih tuk jadi helang dr si daif itu....
Begitu juge dr crt kat atas tu... Pilihan kita itu mencirikan motivasi diri kite sendiri...

Saya memilih tuk jadi "helang"
Saya memilih tuk bersifat positif...
Bermotivasi tinggikah saya?
Yup... yes i am...
Call me watever.... i dont mind..
I believe in myself... i trust my abalibity

Tapi... motivasi diri itu sgt penting....
Fikir2kan le rakan2, ok?



p/s: tuk thn baru ni... sgt byk crt tuk dikongsi... cume saya xpunye ms tuk menekan2 keyboard ni

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)