Friday, May 6, 2011

6th May 2011

Salam....

Ade lg 31minit tuk tarikh 5/5/11 bertukar kepada 6/5/11
Ape y special sgt ngan daye 6 mei ni?

Pada tarikh 6 mei 2011... alhamdulillah....
Saya masih dpt menghirup udara segar di muka bumi allah ni...
Saya masih dpt bernafas dgn baik...
Saya masih dpt bersama keluarga dan rakan2 saya...
Saya masih dpt mengingati Yang Esa...
Saya masih dpt peluang untuk berubah kepada y lbh baik...

Alhamdulillah, rupe2nye.... sudah 26 tahun saya menikmati kenikmatan hidup...
Dan saya bakal menikmati nikmat2 tuhan tuk tahun yang ke-27...

Saya...
Yang dahulunya... ketika di zaman anak2... tidak suka dan akan menagis setiap kali ke sekolah...
Selalu menyusahkan kakak, mama dan abah saya dgn lari dr sekolah... (( haha... saya mmg nakal!))
Kemudian.. melangkah ke sekolah menengah di SAMTH Klang....
Berjumpe rakan baik saya, Idora.... ((dari form 1 sehingga sekrang kami berkawan))
Membuat onar di kelas.... ponteng kls, ponteng sekolah, kena kan rakan sekelas, lawan ustaz praktikal....
Nakalnye saya... study pun jadi tunggang langgang....
Mujur le ade seorang rakan y mengajak saya tuk pergi tuition bersama2 dia....
Start dr hari tu.... dr kls terakhir... saya trs lmpt ke kelas ke-3... antara kls harapan sekolah...
Kemudian... bertukar sekolah ke STAR... setelah saya frust xdpt masuk SBP and xmahu duduk exam SMA... ((saya mogok 2minggu xnak pegi sekolah... mmg teruk mmg teruk!!))
Bertemu kembali ngan Idora... indahnye dunia masa tu...
Konon2nye... kami le y glamour kat sekolah tu... hahaha...
Kami berenam... sumenye dak2 baru.... n mostly dr Islamic School... tp nakalnye.... tuhan saje y tahu...
Dari Kadet Bomba... saya tukar kepada Pengakap... dan join Bola Baling and olahraga... (( saya pelari balapan ketika sekolah rendah... n pernah wakil sekolah lg tu tuk lari jarak jauh...))
Ketika form 5, tersedar y terlampau byk main2 n bersuka ria... ((ponteng kelas ponteng sekolah adlh fav saya))
Saya decide tuk amik kls tuition tuk score dlm SPM (( pe kes... sume exam fizik kimia add m3 and bio... even m3 saya xpnh lulus))
Alhamdulillah, saya berjaya bangkit (( cikgu m3 saya smpei xpercaya tgk markah paper exam saya y terlmpau superb diperb tinggi... hahaha)
Oh... SPM saya xsegempak mcm result PMR saya... (xde le bgs pun PMR saya))
Tapi msh berjaya le saya ke Kolej Matrikulasi...
Di sana... saya bljr tuk duduk jauh dr rumah... mmg susah... 2-3 minggu saya menangis sorg ((haha... y ni rahsia besar... xde org tahu))
Mane xnye... dgn keadaan tmpt kat area Sepang tu... ngan kaw KTT sebelah ladang kelapa sawit...
Saya xsanggup nak duduk.. tp alhamdulillah berjaya juge sy duduk sana selama setahun dgn gembiranye...
Kawan2 serumah saya di KTT mmg terbaik n sgt2 best...
Kemudian... 2003 melangkah msk ke UiTm (( universiti y bkn pilihan saya n course y saya xminat langsung)) ---> tapi knp ko apply ied oiii??? ntah ntah hehe...
Sumenye tuk ibu tercinta y mahu saya berada di dalam selangor... saya turutkan w'pun menangis jgk le ms nak apply u dulu...
Di sini... alhamdulillah.... bertemu dgn mereka... y saya gelar 'Dak2 umah kristal'
Saya gembira belajar disini... belajar suka duka....
Ok... saya msh nakal.... don't worry... msh kekal tabiat suke ponteng kelas....
Hang out malam ngan kawan2 tu normal le... tp xselalu le... kami tetap ade limit....
Cume... kami masih nikmati hidup student y gila2 remaja...
But.. result kawan2 saya sgt le gempak kecuali saya...
Saya penat berusaha tuk naikkan pointer saya... tp setelah berjaya naik ke 3 akhirnye jatuh juge
((sedih2.... tu le byk sgt melagha))
Kemudian... ketika saya berumur 23 tahun... saya berjaya mendapatkan titile *Insinyur* dan bekerja di Canon....
Di sini.... byk mengubah saya... ((kawan seU kate saya dah len... i know... and skrang saya cube tuk menjadi saya y dulu... y lbh ceria n positif))
Aktiviti nakal2 pun dah saya kurang2kan... cume sesekali tu saya tetap kuar mlm tuk berjumpe rakan2 n layan movie ((tp masih kene minta permission ibu tercinta))
And... rupe2nye... sudah hmpir 4tahun saya bekerja disini...
Cepatnye masa berlalu... Byk y telah saya kecapi dlm hidup....
Siapa sangka Hidayah y nakal ini berjaya mendapatkan title 'Insinyur'
Tuhan itu... mmg Maha Penyayang... memberikan nikmat2 kpd hambanye... tdk kire hambanye itu baik atau pun tdk....

Alhamdulillah... saya tlh berumur 27tahun (( dah kul 12 dah... hehe))
Ya allah... permudahkan lah setiap langkah y aku ambil tuk meneruskan hari2 y seterusnye...
Kau bukakan lah pintu hati ku agar mudah ku menerima ilmu2 y terbentang luas di muka bumi ini...
Kau pertemukan lah aku dgn hambamu y taat pada perintahmu...
Kau panjangkan lah umur ku agar ku dpt berbakti kpd ibu bapa ku...
Dan ya rahman... kau bantu lah aku tuk aku lupakan perkara2 y menydihkan dan y tlh berlalu...
Amin ya rabbal alamin....

Pencarian hidup perlu diteruskan.... (*^ - ^*)

p/s: tuk 'mereka' y di kilang ku itu... y kate life saya boring cos xrajin kuar melepak... anda silap... cos saya dah lame merasa life y begitu dr zaman saya sekolah....

۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)