Monday, July 12, 2010

taiwan... here i come...

Sungguh... seumur hidup aku... Taiwan ni xtermasuk pun dlm list 'jalan2 cari makan'... tp, alhamdulillah sdh rezeki aku tuk pergi menjenguk ke negara orang. Huhu... Perjalanan ke Taiwan dlm 3jam.. Actually, flight y kitorg naik tu pergi ke LA (hehehe... no wonder le manyak mat saleh dlm flight tu) n transit di Taiwan...

Mase memule perjalanan, everything was ok. Then, after one hour i felt dizzy. Tp bile dah dpt mknn, ngap ngap ngap le... sedap gak.... ade puding roti, ade choc ferrero rocher, ade dpt eskrem magnum... Amboi2!!! hidayah... enaknye kamu mkn!!! Ptt le brt badan naik!! Ish2...

Hehe, ok2.... Then mase mkn tu, tetibe.... Air oren aku tu berkocak2... Eh2!!! Awat ni?? Terase flight tu bergegar2... Pergh!!! aku dah tergamam!!! Ok.. kite naik mas bkn naik airasia cam g bandung (dlm hati aku le).. Then announcement dr abg pilot mas (abg ke? ntah aku xtahu...) y mengatakan cuaca agak buruk, jadi service mknn terpakse di hentikan seketika.... Oooo!!! begitu rupenye... Meh, kite smbung mkn balik ;>

Jenguk2 ke luar, aku nmpk cahaya lampu byk2... Cam dah nak sampei, tp tgk map kat screen xsampei lg...
tp, kat mane tu? Cam cantik penuh cahaye... cube korg teka kat mane?? Hehe... Drpd map tu, kitorg akan lalu ruang udara antara Hong Kong and Taiwan... Maka aku rase, itu adalah Hong Kong... Xdpt jejak kaki, tgk dr atas pun jadi le...Then, tunggu punye tunggu sampei juge ke Taipei Airport... Komen tuk airport Taiepei itu, x de le besar sgt Arrival Area die (LCCT lagi besar)... Aku rase mereka asingkan flight2 antara Asia Tenggara n Negara2 cam US, Europe, Japan... rasenye le...

Cuace kat luar, around 26*c.. Xbrp pns xbrp sejuk... Maybe sbb mlm kot... Perjalanan dr Taipei ke hotel plak 2jam... Allah!!! penat2... tp kene sabar.... Hehe lupe mahu inform... Kilang Canon y kami mahu pergi ni terletak di Taichung... One of the city kat Taiwan le... (tp xpegi pun area city cos hotel kami sempadan Taichung City and Taichung County.. Taichung County tu ala2 bandar Klang je). Malam tu kereta banyak juga le. Tapi bile lepas lalu terowong y panjang (kami lalu dibwh gunung y mmg sgt panjang) jalan mula lengang. Bile masuk area Taichung, lagi le lengang... kedai2 pun dah byk tutup. Dari info y aku dpt dr Wikipedia, mereka2 di Taichung ni tutup kedai pade 10pm. Kirenye terbukti le cos jam aku mmg around that hour le... dlm kul 10.15pm seingat aku. 

Sampei je hotel... Pergh! lega gile.. Hebat pakcik y bw kitorg tu, dlm mase sejam dah sampei (mane xhebat terkejut2 aku tgk pakcik ni drive... Laju gile! Dah le taxi die gune mercedez... Kagum2). Msk je bilik, kemas barang, minta iron n iron baju, mandi, solat, pegi bilik kak ela tuk amik dinner n blk bilik tido... Esoknye kene keje. 

p/s: stroy lame... saje je nak kongsi pengalaman aku menyinggah negara org tuk bekerje


۪i۫۰۪e۫۰۪d۫۰_۪k۫۰۪e۫۰۪a۫۰۪i۫۰
(。◕‿◕。)